• תפילת נשים

תפילת אישה בזמן שהציבור מתפללים

הרב עזריה אריאל

ד אייר תשע"ה
שאלה
האם יש ענין גם לנשים להתפלל בשעה שהציבור מתפללים? אחותי רוצה להתפלל מנחה בבית, ויש מנחה בבית הכנסת עוד 10 דקות. האם תחכה לזמן שהציבור מתפללים או שאין צורך?
תשובה
לשואל, שלום! לא מצאתי מקור מפורש העוסק בשאלתך. מסתבר שאשה אינה חייבת להמתין לתפילת הציבור, ובכל זאת אם הדבר אפשרי יש עניין לעשות זאת. הדין להתפלל בזמן שהציבור מתפללים הוא תחליף בלית ברירה למי שאינו יכול להתפלל עם הציבור, ומאחר שאשה אינה חייבת בתפילה בציבור (עיין שו"ת שבות יעקב ח"ג סי' נד, ובאריכות בשו"ת משנה הלכות חט"ו סי' כו), מסתבר שאינה חייבת בתחליף. כיוצא בזה כתב הראי"ה קוק (טוב רואי, ברכות ח ע"ב) שלפי דברי המגן אברהם (סי' קו סק"ב) שנשים חייבות רק בתפילה קצרה כלשהי בכל יום, הן פטורות לא רק מתפילה בציבור אלא גם מכל חיוב הקשור בכך (ולכן צידד שהאיסור להתפלל אחורי בית הכנסת בשעה שהציבור מתפללים גם הוא לא נאמר על נשים). אציין שמצאתי דבר חידוש באחד מפוסקי זמננו, שו"ת צמח יהודה ח"ד סי' פט, שכתב שעקרונית גם נשים חייבות בתפילה בציבור, אלא שהקלו עליהן כשלא נוח להן בכך, וכאשר הדבר מסתדר בנוחות הוא חובה; וכמדומה שאם היה רואה את השבות יעקב היה חוזר בו. מכל מקום, מצאנו בגמרא בסוטה כב ע"א שגם לאישה יש חשיבות שתתפלל בבית הכנסת, והעניין של "שכר פסיעות" נלמד ממעשה באישה, עיין שם. ממילא מסתבר שיש עדיפות גם שתתפלל בזמן שהציבור מתפללים, שהוא "עת רצון" כמבואר בגמרא בברכות ח ע"א.