• ברית

מנהג קריאת שמע לפני הברית - לפני השקיעה?

הרב עזריה אריאל

ג אב תשע"ה
שאלה
האם ניתן להקדים את מנהג קריאת שמע לילדים ליד מיטת התינוק שעושים בלילה שלפני ברית המילה - לפני השקיעה? בקיץ זה יוצא מאוחר מאוד בשעה שהילדים כבר שוכבים לישון.
תשובה
לשואלים, מזל טוב! לא מצאתי התייחסות מפורשת לשאלה זו. כנראה הנושא לא נדון מפני שאין זו שאלה הלכתית של ממש. לא מדובר במנהג מחייב אלא בהנהגה טובה. מכל מקום, מסתבר שניתן לקיים את המנהג גם בכך שהילדים באים לפנות ערב ולא בלילה ממש. למנהג זה שני טעמים עיקריים: פסוקי קריאת שמע הם סגולה לשמירה על התינוק, וגם עניין של קבלת עול מלכות שמיים לפני קיום מצוות המילה. העניין השני בוודאי מתקיים גם באמירה מוקדמת מעט, וגם העניין הראשון מן הסתם מתקיים גם באמירת הפסוקים החל מ"פלג המנחה" (כשעה לפני השקיעה), כשם שמקובל להקל בעת הצורך לומר אז קריאת שמע וברכת "השכיבנו" שהיא תפילה לשינה. אני מתאר לעצמי גם שבימים עברו היה מקובל שהילדים הולכים לישון הרבה יותר מוקדם מאשר היום, ולפחות לא מסתובבים בלילה ברחוב אחרי צאת הכוכבים, כך שמן הסתם מנהג זה התקיים בשעה מוקדמת יחסית. סמך לזה מצאתי בספר 'בטוב ירושלים' (מאת 'המגיד הירושלמי' הרב בן ציון יאדלר, עמ' מח) שמספר על מנהג ירושלים שהילדים באים לקרוא קריאת שמע בכל הימים מהלידה עד הברית, וכתב שהילדים באים "לפנות ערב".