• יחוד

איסור ייחוד - עם אשה מבוגרת שזקוקה להשגחה

הרב שמואל אריאל

י"ג אב תשע"ה
שאלה
מכורח המציאות ומחוסר ברירה (לעת עתה) נאלצתי להביא את חמותי לשעבר להתגורר איתי ועם בני בדירה , (כמובן שהוקצתה לה יחידת ההורים שקצת מובדלת משאר הדירה ) .. בני מתכונן לעבור לגור עם חברים , ומצד שני היא כרגע לא מוכנה לשמוע על שום דיור מוגן וכו, שלא להזכיר בית אבות ודומיו .. האם להביא עוזרת/מטפלת שתדאג לה ותגור איתנו ייפתור את בעית הייחוד ..??
תשובה
שלום וברכה! גם אם תביא לדירה מטפלת, זה לא יפתור את בעיית הייחוד, כיוון שאסור לגבר להתייחד עם שתי נשים (עיין שו"ע אה"ע כ"א, ה, וחלקת מחוקק שם ס"ק ח). במצב חד פעמי, היה אולי מקום לחפש פתרון טכני כלשהו (כגון להשאיר את הדלת הראשית פתוחה במקצת, וכדומה), אבל במציאות מתמשכת זה כמובן לא מעשי. הפתרון הטוב ביותר שאני מצליח לחשוב עליו, הוא אם בנך יוכל להישאר לגור אתכם בדירה. פתרון אפשרי אחר הוא למצוא דייר שיגור בדירה במקום בנך. אפשרות אחרת היא שחמותך תהיה מוכנה לשמוע על מעבר לדיור מוגן וכדומה, אם יוסבר לה באופן ראוי שהמצב שעומד להיווצר הוא בלתי תקין מבחינה הלכתית. כל הכיוונים הללו כמובן אינם פשוטים לביצוע, ואיני יודע איזה מהם מעשי ואיזה לא. נחוצה כאן היכרות קרובה של בני המשפחה, מצבם וצרכיהם. כמו כן, שני הפתרונות הראשונים פותרים את הבעיה באופן עקרוני אבל לא מכסים את כל המצבים, כגון במקרה שאחד הדיירים אינו נמצא בדירה או אף נסע אל מחוץ לעיר. נחוצה אם כן התייעצות הלכתית פרטנית כיצד לנהוג במצבים כאלה, כאשר הפתרון תלוי במידה רבה במציאות (מבנה הדירה, מיקומה ביחס לרחוב וכדומה). מסיבה זו, נראה לי שהשאלה אינה מתאימה לתכתובת באינטרנט, משום שהיא תלויה בהרבה פרטים שקשה לברר אותם בכתב. נראה לי שהדרך הנכונה יותר לבירור השאלה היא למצוא רב שתוכל לדבר איתו פנים אל פנים ולהעלות בפניו בפירוט את כל הנתונים והאפשרויות, עד שתמצאו את אופן ההתנהלות הטוב ביותר למציאות המורכבת הזו.