• שאלות כלליות

כניסה לחנות ללא קניה

הרב יהודה אודסר

י"ח אב תשע"ה
שאלה
האם מותר להיכנס לחנות של חברת נעליים כלשהי למטרת מדידה בלבד (ללא כוונה לקנות) על מנת להזמין את אותה הנעל מהאינטרנט לאחר מכן?
תשובה
המשנה במסכת בבא מציעא (פרק ד' ) מציינת מה היא "אונאת דברים" (איסור לצער את חברו- "לא תונו איש את עמיתו" ויקרא כ"ה). אחת הדוגמאות היא : "לא יאמר לו בכמה חפץ זה והוא אינו רוצה ליקח" זאת אומרת שאסור להיכנס לחנות ולשאול מחיר ולגרום למוכר להבין שאתה רוצה לקנות והמוכר מצידו מפתח ציפיות בעניין פרנסתו ולאחר מכן שאתה משיב בשלילה, הרי אתה מצערו. (כן נפסק גם בשולחן ערוך חושן המשפט סימן רכ"ח סעיף ד' ) כמובן- שאם אתה בודק בתום לב מותר לך לשאול מחיר ושאר פרטים כל עוד שאינך יודע בוודאות שאינך מתכווין לקנות ממנו. כיום, המחירים מפורסמים לעין כל ועניין הצער של המוכר יכול להתבטא באופנים אחרות. לכן נראה שצריך לשאול את המוכר אם ניתן למדוד את הנעל, למרות שאתה לא מתכווין לקנות עכשיו, ואם הוא מאשר- מותר יתירה מזאת, ישנו כאן שיקול נוסף שהמוכר רוצה שייכנסו לחנותו, אולי גם תתפתה לקנות דברים אחרים שלא חשבת עליהם מראש (שהרי רשתות השיווק והחנויות מלאות בפיתויים סמויים) כמו כן אולי בסוף תראה שהמחיר של המוצר אינו כ"כ יקר ותעדיף לקבלו מידית ולא להמתין למשלוח.