• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

איסור בונה בקיפול תבנית חמגשית אלומיניום בשבת

כולל הלכה בית אל

ה אלול תשע"ה
שאלה
שלום רב, א. האם בשבת מותר לקפל תבנית אלומיניום כך שחצי ישמש כמכסה (לזירוז החימום על הפלאטה/מיחם)? לכאורה יש כאן יצירת כלי. ב. אם כבר קיפלו, איך צריך לנהוג? ליישר בחזרה את החמגשית, או אולי זה איסור מפרק? ג. האם, במקום לקפל, מותר לשים חמגשית שניה ע"ג הראשונה? מצאתי שרק מכסה ייעודי לסיר אינו איסור בונה אוהל? חפשתי בעצמי תשובות (פליאה שגם באינטרנט לא מצאתי ששאלו את זה כבר), ותסכל אותי שלא מצאתי. היכן הייתי צריך לחפש? תודה רבה וחודש טוב ובשורות טובות תכתבו לחיים טובים ולשלום.
תשובה
שלום וברכה! כיסוי אוכל כדי לזרז חימום אסור משום הטמנה (הדבר מותר רק כאשר הכיסוי נועד להגן מלכלוך, או מהתייבשות המאכל). אמנם לדעת האשכנזים הדבר מותר כאשר הכיסוי אינו מלא, אלא ישנו חלק ניכר מהמאכל שנשאר פתוח. על כן לדעת הספרדים אין לכסות את המאכל, אפילו במקום שאין חשש תיקון כלי או אוהל. * * * ולדעת האשכנזים, כאשר מקפידים להשאיר חלק ניכר מהמאכל מגולה: א) אכן קיפול תבנית לשני חצאים אסור משום עשיית כלי. ב) כאשר נותנים חמגשית שניה על גבי הראשונה, יש לוודא שאין חלל של טפח (8 ס"מ) בין המאכל לבין הגג של החמגשית העליונה, זאת כדי להימנע מאיסור אוהל. בברכה, הרב עודד מילר