• שאלות כלליות

תפילין שימוש רבא או תפילין ראב"ד

הרב יצחק בן יוסף

ד מרחשון תשע"ו
שאלה
שלום וברכה, אם ביכולתי להניח תפילין או שימושא רבא או ראב"ד (בנוסף לרש"י ולר"ת) מה מהם עדיף שימושא רבא או ראב"ד ומדוע? ואם יש באפשרותי להניח באופן חד פעמי את התפילין הנ"ל האם רצוי להניחם? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שימושא רבא שונה משיטת רש"י שסדר הפרשיות של ראש הפוך. וראב"ד כשיטת רבינו תם רק שסדר פרשיות של ראש מונחות בסדר הפוך מר"ת. תפילין של יד אין הבדל בין רש"י לשימושא רבא. ובין ר"ת לבין הראב"ד. בסדר העדיפויות שימושא רבא הדומה לרש"י שהוא העיקר בהלכה - קודם. אך מנהג זה ליחידי סגולה בודדים בלבד ויש להשקיע בלימוד תורה ובקיום מצוות בין אדם לחברו. רבים המניחים תפילין של רש"י ור"ת אך אינם ראויים לכך שלא מקפידים במצוות בין אדם למקום ובין אדם לחברו.