• חופה וקידושין

האם מותר לקנות טבעות נישואין מהורי הכלה?

הרב שמואל אריאל

ד טבת תשע"ו
שאלה
רציתי לדעת אם מותר לקנות טבעות נישואין מהורי הכלה, והאם אין בזה איסור.
תשובה
שלום וברכה! אם מדובר בקנייה גמורה, כגון שלהורי הכלה יש חנות תכשיטים והחתן רוצה לקנות את הטבעת אצלם, או שיש להם בבית טבעת מיותרת והם מוכרים אותה לחתן באופן מוחלט, אין בזה בעיה. אם זו לא קנייה גמורה, אלא ההורים נותנים את הטבעת לחתן בתנאי שיעשה בה את הקידושין והוא לא יכול להשתמש בה לדברים אחרים, או שהם נותנים את הטבעת רק בשביל החופה ורוצים שאחרי כן היא תחזור אליהם - יש בזה פרטים שונים, אבל באופן כללי אין לעשות כך לכתחילה, ויש מקרים שזה פוסל את הקידושין. הערה נוספת: בשאלה מדובר על "טבעות נישואין", אך מבחינה הלכתית, ישנה רק טבעת קידושין אחת, והיא הטבעת שנותן החתן לכלה. אפשר כמובן שגם הכלה תיתן טבעת כמתנה לחתן, אבל זה לא חלק מן החתונה מבחינה הלכתית, ואין עושים זאת בחופה עצמה. ממילא, לטבעת הזו גם אין הלכות כלשהן. מקורות: שולחן ערוך אבן העזר כ"ח, יט-כ, ובמפרשים שם. ערוך השולחן אבן העזר כ"ח, עז-פ. רמב"ם נדרים ז', ט. שולחן ערוך יורה דעה רכ"א, ט.