• מיהו יהודי?

להיות עם חצי קראי

הרב יצחק גרינבלט

ט אדר א' תשע"ו
שאלה
שלום, הכרתי בחור שאביו קראי ואימו יהודייה. הבחור גדל בבית יהודי לכל דבר, ללא שום מנהג קראי כזה או אחר. ברצוני לדעת האם מותר להיכנס איתו לקשר כי איננו מוגדר קראי שלם..
תשובה
בס"ד שלום רב. קראתי את מכתבך וחשבתי עליו המון. במשך החיים שלנו יש זמנים מיוחדים, זמנים של מפנה, זמנים של בניה של יסודות החיים וזמנים שבהם אנו קובעים את המשך החיים שלנו. אחד מהזמנים החשובים ביותר הוא הזמן שבו אדם מתחתן. כשאדם מתחתן הוא קובע את המשך החיים שלו, את הדרך שבו הוא יקים את הבית, הדרך שבה הילדים שלהם יגדלו, החינוך שהם יקבלו ועוד דברים מאוד חשובים. פעמים רבות אנשים מגיעים לנקודות גורליות בחיים ולא כל כך יודעים איך לשים את הדגשים נכון, איך להתמקד במה שחשוב ובמה שפחות חשוב. ואז הולכים לאיבוד. לצערי הרב אנו רואים היום בעם ישראל ובעולם כולו אחוז גבוה מאוד של גירושין, של מריבות שמובילים לנזקים גדולים מאוד לדורות הבאים. ילד שחווה גירושין של ההורים גדל באופן לא בריא, ילד שגדל בבית טוב, שלם, בריא, גדל להיות בדרך כלל ילד בריא. לכן, הקביעה עם מי להתחתן, עם מי להקים בית חשוב שתהיה רצינית. אין ספק שאחוז הגירושין הגבוהה נובע היום גם מכך שאנשים מחליטים להתחתן עם מי שהם מרגישים שהם אוהבים, אך לא תמיד עם מי שהם חושבים שנכון להקים איתו משפחה. ואז לאחר זמן, האהבה הולכת, תקופת הרומנטיקה חולפת ומתקצרת על ידי מריבות רבות ובמקום טוב נהיה המון סיבוכים ומריבות שמובילים לבעיות. אני מאמין שהוא בחור מאוד טוב, ולפי ההלכה אין איסור להיכנס איתו לקשר, אך חשוב לבחון זאת היטב, כי זה יכול להיות מורכב. פעמים רבות אנו לא מודעים לסיבוכים שיכולים להיות כלולים בדברים, ולכן חשוב מאוד לבחון היטב אם כדאי להיכנס לקשר כזה, כי פעמים רבות אחר זמן כבר קשה לחזור אחורה. חשוב גם לזכור שהילדים שיהיו יפגשו עם סבא קראי, וזה יכול להיות מורכב. לסיכום חשוב דברים כאלו להסתכל הסתכלות רחבה, לבחון היטב אם להיכנס לדברים או לא. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.