• תפילת נשים

תפילה באוטובוס

הרב עזריה אריאל

י"ז אדר א' תשע"ו
שאלה
היי , האם אני יכולה להגיד ברכות השחר כשאני קמה , ורק לאחר חצי שעה פחות או יותר להמשיך את התפילה אבל באוטובוס בישיבה (תפילת שמונה עשרה )? ( במידה שאני יודעת שאחרי שאגיע למקום העבודה אני אשכח להתפלל .. )
תשובה
לשואלת, שלום וברכה! לכתחילה אין להתפלל תפילת שמונה עשרה תוך כדי נסיעה, הן מבחינת הריכוז, הן משום שבדרך כלל אי אפשר לעמוד (וגם אם טכנית אפשר - הדבר מושך תשומת לב וממילא מפריע לריכוז), והן משום שקשה לעמוד בכיוון התפילה הנכון כאשר האוטובוס משנה את כיוונו. לכן במידת האפשר יש להתפלל בעמידה לפני הנסיעה או אחריה. אם הבעיה איננה ממש חוסר זמן אלא חשש שתשכחי, עדיף להתאמץ להכין לך תזכורת בטלפון הנייד. אם יתברר שאכן התפילה באוטובוס היא הברירה המעשית היחידה, מותר להתפלל כך. אם ניתן להתפלל בעמידה לפחות את ברכת "אבות" וכן בכריעה בברכת "מודים" - יש לעשות כך. בנוסף, במידת האפשר יש לכוון את הפנים לכיוון ירושלים (אם הדבר אינו גורם לטרדת לב שמפריעה לכוונה) או להתכוון במחשבתך כאילו את עומדת מול בית המקדש וקדש הקדשים. כמובן, הדברים אמורים לגבי נוסע. נהג לא יכול להתפלל תפילת העמידה תוך כדי נהיגתו, הן מבחינת הבטיחות והן מבחינת הלכות תפילה. מקורות: שו"ע או"ח סי' צד סעיפים ד-ה, ערוך השלחן שם סעיף כ, פסקי תשובות שם סק"ג, ו'אשי ישראל' פכ"ג סעיפים ט-יא והערה לח.