• שבת ומועדים
  • מכירת חמץ

קניין במכירת חמץ ומכירת קמח

הרה"ג יעקב אריאל

י ניסן תשע"ו
שאלה
שלום לכבוד הרב, השנה אני מוכר כנראה חמץ ממש (משקאות אלכהליים) לכן אני מעוניין לתת יותר תוקף למכירה. אני מבין שמעיקר הדין א"צ מעשה קניין אולם עדיף לעשות כן. שאלתי, מי עושה את הקניין? והאם ברגע הקניין אני כבר מקנה את החמץ? ולמי? לגבאי? לרב העיר או לגוי? או שבכלל זה לא קניין אלא עשיית שליחות? ואת מי אני ממנה לשליח את הגבאי או את רב העיר? אשמח להסבר... עוד שאלה- האם ראוי למכור קמח (האם הוא חמץ גמור)? תודה לרב רוב בריאות וחג כשר ושמח ב"ה!
תשובה
מינוי הרב כמורשה אינו צריך קניין מעיקר הדין, אך נהגו לחזק את המינוי ע"י קניין סודר וגם ע"י תשלום מסוים, ע"מ שהרב יהיה שכיר. קמח הוא חשש חמץ אך לא ודאי אם יש כמות גדולה ניתן למכור. אם כמות קטנה עדיף לחסל .