• שאלות כלליות

לשון הרע

הרב יוסף אפריון

כ"א תמוז תשע"ו
שאלה
אם לדוגמא אני בא ומרביץ למישהו ואותו בן אדם בא ומספר לאחרים מה שעשיתי ועובר על לשון הרע. האם אני בעצם המעשה שלי אחראי ללשון הרע? (טכנית בגללי הוא דיבר לשון הרע) האם יש בזה משום "לפני עיוור לא תתן מכשול? תודה רבה ושבת שלום!
תשובה
שלום יש להימנע מלעבור עבירות מצד עצם העבירה ולא רק בגלל החשש שהחבר יחטא בעקבות העבירה. לענין לפני עיור אני מצרף לךל חלק מתשובת הרב חיים שרייהר באתר זה: האיסור "לפני עיור" שייך רק באופן שאדם מספק במעשיו לחבירו את היכולת לעשות עבירה, ולא במקרה שאותו חבר אכן היה יכול היה לעשות את המעשה גם קודם אלא שהרצון התעורר לו בעקבות מעשיו של אדם מסוים. כיון שהאדם הוא בעל בחירה, ומודע למעשיו והחלטתו לחטוא נעשתה על דעת עצמו לחטוא למרות שחברו יצר מצב בעייתי. כמובן, שבכל אופן ראוי שלא לגרום לאדם לחטוא. בסגנון אחר, בעל כנסת הגדולה כתב, כי אין איסור לפני עיור, אלא כשידוע שלא יוכל החוטא לעבור את אותה העבירה, אלא אם יבא לו הסיוע שהוא מבקש, אבל אם ידוע שיוכל לעבור את אותו האיסור גם בלי עזרתינו, לא שייך בזה איסור לפני עיור. הריטב"א כתב, שכל שאין אנו נותנים את האיסור עצמו (כגון בשר חזיר, שהוא עצמו איסור), אלא רק דבר שיכול הביא לאיסור (כגון בגד לא צנוע), והדבר ספק אם יפגע הדבר באיסור אם לאו, אין בו משום לפני עיור לא תתן מכשול.