בית המדרש

  • משפחה חברה ומדינה
  • החופש הגדול
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

ר' אברהם בן דוד

החופש הגדול

undefined

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י"ז באב ה'תשנ"ג
2 דק' קריאה
יש לעמוד על התועלת של חופשת הקיץ, שאנו נמצאים בעיצומה, או כפי כינויה - "החופש הגדול", מה טיבו של חופש זה? אם נשאל לדעתם של ההורים, רבים יאמרו שהחופש הוא צרה צרורה. ימי החופש הם הימים הקשים ביותר בימות השנה. הילדים יוצאים מהמסגרת, משתוללים ופורקים עול, ומשום כך אי-אפשר לרסן אותם, קשה להשתלט עליהם. זו לא בעיה רק של הורים לילדים קטנים, בעיה זו היא אף נחלתם של ההורים לנערים ונערות בוגרים. לנוער בחופש הגדול אין סדר יום: ביום ישנים ובלילה ערים, ועושים ככל העולה על רוחם. ההורים מתפללים - מתי יגמר החופש הזה? מי צריך את ההתפרקות הזו, את הריקנות והשיעמום הזה, המביא לידי חטא? אם נשאל את המורים, יהיו מורים שיאמרו כי כל אשר בנו כל השנה הורס החופש בשבועות ספורים. ישנם אף מוסדות חינוך, שלפני החופש מזהירים את הנערים מפני הסכנות של החופש, מן ההשפעות השליליות שיכולות להיות לימי החופש עליהם. מה הטעם אם כן לחופש, אם הן ההורים והן המורים שוללים אותו מבחינה חינוכית?

אולם, כל האמור לעיל הוא צד אחד של המטבע. ישנו גם צד שני למטבע אשר עליו לא מרבים לדבר, אבל הוא הצד החשוב. עם כל המעלות שיש למערכות הלימודים במשך השנה, בכל זאת יש צורך בחופש. המסגרות הלמודיות חשובות, הן שומרות ומגינות, אך הן גם מגבילות ומצמצמות. כך הוא טיבעו של אדם: הוא זקוק לפרקי מנוחה והתאוְררות. המנוחה נועדה לא רק לִצבור כח על-מנת לשוב ללימודים ולעבודה, אלא גם על-מנת לחדש כחות חדשים; על-מנת לאפשר לעלות לשלבים חדשים, גבוהים יותר. לצורך כניסה למסלול חדש, צריך לצאת מן המסלול הקודם, להשתחרר ממנו. החופש מוציא את האדם מן השלב הקודם, מנער אותו, משחרר אותו, ומאפשר לו להפתח לדרך חדשה, דרך שונה וטובה יותר.
אם הורים רואים את הנערים ישנים בחופש שעות רבות, וחושבים בליבם כי איזה מין אדישות מְלווה את ילדיהם, איזו אי-איכפתיות, אל להם להבהל מכך, משום שכנראה, הם זקוקים לתרדמה העמוקה הזו, היא תסלק מהם כל מיני לחצים פנימיים שהכבידו עליהם. לפעמים, דוקא השיחרור המופרז מגביר את הכחות, ועוזר לקפוץ למדרגות חדשות.
מובן, שאין בכוונת דברים אלו לתת לגיטימציה לדברים אסורים. כל יציאה מהסדר, שמבחינה מסויימת יש בה ירידה, יש בה האטה של ההתקדמות ויש בה סיכון, אך היא גם נותנת סיכוי חדש. אין צורך לחזור לאותו הסדר, אפשר להכנס לסדר חדש, מוצלח יותר.

זהו תפקידו החיובי של החופש. נִלווים אליו גם כמה צללים, יש בו סיכונים, ומהם באמת צריך להזהר ולהזהיר. אבל יש בו מעלות, וטוב שמכירים אותן ויודעים אותן. ובכן, חופש טוב מבריא, משחרר, מרענן, ומחדש כחות, לכולנו.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il