- פרשת שבוע ותנ"ך
- ואתחנן
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב מישאל מכלוף בן אסתר זצוק"ל
מנהיג בדור
החיים היהודיים אחרי פטירת משה רבנו עליו השלום.
הלקח החזק ביותר בפרשת השבוע הוא שאין בעולם הזה בני אדם שאי אפשר בלעדיהם. לבני אדם אין אמנם תחליף, ואין אדם אחד דומה למשנהו, אבל אין בני אדם שאי אפשר בלעדיהם.
דור הולך ודור בא, ואיכשהו העולם מוסיף להתקיים. אין מנהיג גדול ממשה. למשה כשלעצמו אין תחליף, אך העולם בכלל והעם היהודי בפרט חויבו להתקיים ולהגיע להישגים גם אחרי מותו.
משה, כך מספרים לנו חכמי התלמוד, היה השֶׁמש, ואילו יהושע, תלמידו האהוב ויורשו, היה רק הירח. אבל "הירח" "הספיק" כדי לכבוש את ארץ ישראל וליישובה והצליח להרחיק את עבודת האלילים ולשמור על אמונת ישראל.
דומני שגם הסמליות בנס הגדול שעשה יהושע כשעצר את השמש ואת הירח בקרב מול הכנענים בעמק איילון מלמדת את הלקח הזה: אין אדם שאי אפשר בלעדיו. את משה ויהושע, השמש והירח, אפשר "לעצור". הם יכולים להיעלם ולהפסיק לנוע, אך בני ישראל צריכים להילחם בקרב בכל מקרה. אין שום הצדקה להסתמכות בלעדית על השמש או על הירח. הלקח המר של החיים בכל עוצמתם היא שכל דור, כל אדם, צריך להילחם על חייו ועל אמונתו גם אם איננו שווה לדורות ולאנשים שבאו לפניו, וגם אם המנהיגות שלו מחווירה לנוכח המנהיגות שהיתה בעולם היהודי בעבר.
החיים היהודיים אחרי מות משה היו בוודאי שונים מאוד מכפי שהיו בימי חייו. מנהיג ונביא כמשה הוא תופעה חד פעמית בהיסטוריה האנושית. אבל בא דור חדש שלא הכיר את משה באופן אישי. אילו משה היה נשאר בחיים ומנהיג את הדור החדש הזה, הייתה סכנה של ממש שאותו דור היה מתייחס למשה כמו לאל ממש ולא רק כאל אדם גדול. מנהיגים מתאימים לתקופתם ולדורם. לעולם אין לראות אותם בחלל הריק או במונחים מוחלטים. דורו של משה גווע במדבר סיני. אותו דור גדול של אבותינו, הדור שעמד בהר סיני וקיבל את התורה, לא זכה להגיע לארץ ישראל. אם הם לא יכולים להיכנס לארץ, גם משה לא יכול להיכנס. המנהיג והדור שהוא מנהיג שלובים יחד לעולמים.
זאת מהות הסיפור התלמודי על חוני המעגל, שהתעורר משינה שנמשכה 70 שנה ושאל את נפשו למות, מפני שהדור שלו כבר לא היה בחיים. איש איננו חיוני עד כדי כך לחיות בגופו בעולם הזה, וכל דור עובר מן העולם.
מנהיג של דור אחד, ולא משנה כמה הוא גדול וחכם, איננו בהכרח המנהיג המתאים לדור הבא. זה הלקח שמשה עצמו לומד בפרשת השבוע. זה גם מה שמשתמע מהאמירה של הקב"ה שלא ידון אתו עוד בעניין כניסתו לארץ ישראל. תעלומות הקיום החברתי של בני האדם עדיין נסתרות מעינינו ונשגבות מבינתנו.
"ונשמרתם מאד לנפשותיכם"
הרב דניאל קירש | אב תשע"ח
שני לוחות הברית - כזוג תאומים
הרב יצחק בן יוסף | י"ג אב תשפ"ב
פרשת ואתחנן
הרב בן ציון מוצפי
מה היא התורה שמשה רבינו שם לפנינו?
הרב מאיר גולדויכט | י"ג אב תשפ"ב
הרב דב בערל וויין
רב בית הכנסת הנשיא בי-ם. לשעבר ראש ארגון ה-OU, ראש ישיבת שערי תורה ורב בית הכנסת "בית תורה" במונסי, ניו-יורק.
מהפיכות והלכי-רוח
אב תשע"ג
המשפחה היהודית - הערובה לקיום העם היהודי
תשע"ג
מוסד המשפחה
תשע"א
זכויות שבאות עם הזקנה
תשע"ד
האם מותר לפנות למקובלים?
מה הקשר בין נעמי שמר, האו"ם ובית המקדש?
הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת
המדריך המלא לבדיקת פירות ט"ו בשבט
מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?
'קבעתי את מושבי – בבית המדרש'
ריסוק קרח בשבת- סוחט או מוליד?
כיצד הופכים את צום עשרה בטבת לששון ולשמחה?
למה תוקעים בשופר בראש השנה?
למטר השמיים
חנוכה הכשרת כלי הזוגיות

לֹא תַחְמֹד וְלֹא תִתְאַוֶּה
הרב שמואל אליהו | שבט התשע"ג

בנפול אויבך אל תשמח!?
הרב אביעד שטטמן | ו' ניסן, התשס"ד

בנפול אויבך אל תשמח!?
הרב אביעד שטטמן | ו' ניסן, התשס"ד
הלכות טבילת כלים
הרב אליעזר מלמד | כח אדר א תשס"ח
התקדמות הגאולה בדורנו
לנתיבות ישראל - מאמר "מכתב על תקופת זמננו ומהלך תשובתה"
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ב טבת תשפ"ג
חלום של שבעים שנה
ליקוטי מוהר"ן תורה סא
הרב יהודה מלמד | י"א שבט תשפ"ג
