מיקרופדיה תלמודית:גט ישן

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך זה הוא מתוך המיקרופדיה התלמודית - חלק ממיזם האנציקלופדיה התלמודית בוויקישיבה.

עורך ראשי: הרב פרופ' אברהם שטינברג
הערך הוגהּ ע"י הגרז"ן גולדברג זצ"ל וצוות ת"ח ולא ניתן לעורכו ישירות.
הינכם מוזמנים להשתתף בעריכתו באמצעות דף השיחה.
EnTalMicSml.jpg
הפרוייקט מתקיים בשותפות עם מפעל הפיס התומך ומסייע לקידום האמנות והתרבות בישראל.

גט ישן

הגדרה[1] - גט אשה, שלאחר שנכתב נתייחד בעלה עמה.

גדרו

איזהו גט ישן, כל שנתייחד עמה אחר שכתבו לה (משנה גיטין עט ב). ופירשו ראשונים שכתב גט לגרש את אשתו, ונמלך ולא גירשה (רמב"ם גרושין ג ה; טוש"ע אבן העזר קמח א), ונשאר הגט אצלו אחר כתיבתו, ואחר שהחזירה בא לגרשה פעם שניה וליתן לה אותו הגט עצמו (פירוש המשניות לרמב"ם שם).

נקרא גט ישן לפי שזמנו הוא ישן, מאחר שנתייחד עמה בין כתיבה לנתינה (ראה פרישה קמח ג).

אין היחוד עושה את הגט לגט ישן אלא באופן שלא יתבושש מלבוא עליה, ולכן אם היה עמהם אדם אחר - אינו גט ישן (טור אבן העזר קמח)[2].

אין דין גט ישן אלא אם ידוע בודאי שנתייחד בעלה עמה, אבל אם אמר לסופר לכתוב גט לאשתו, ונתאחר הדבר זמן מסויים, והם דרים יחד בעיר אחת, אין חוששים שמא נתייחד עמה (שו"ת הרא"ש מה יד, הובא בדרכי משה קמח א); ויש אומרים שחוששים (תוספות רי"ד גיטין יח א).

דינו

לכתחילה

גט ישן נחלקו בו תנאים: בית שמאי אומרים פוטר אדם אשתו בגט ישן, ובית הלל אוסרים (גיטין עט ב). הלכה כבית הלל (רמב"ם ג ה; טוש"ע אבן העזר קמח א).

יש מי שכתבו שאם גירשה מחמת שמצא בה ערוות דבר, לדברי הכל יכול לפטרה בגט ישן, שאין לחשוש שבא עליה כשנתייחד עמה, הואיל והיא מאוסה בעיניו (בית שמואל סק"ד); אבל רוב הפוסקים סוברים שאין חילוק בדבר (תוספות יום טוב גיטין ח ד; ערוך השלחן קמח ח; ועוד).

בדיעבד

בדיעבד אם נתגרשה בגט ישן נחלקו שתי לשונות בגמרא האם ר' אבא אמר שמואל אמר שאם נישאת לא תצא, או שאמר אם נתגרשה תינשא לכתחילה (גיטין עט ב).

רוב הפוסקים פסקו להלכה שתינשא לכתחילה (רמב"ם ג ה; רא"ש גיטין ח ח; טוש"ע קמח א); ויש פוסקים שלא תנשא לכתחילה, רק אם נשאת לא תצא (ספר התרומה קל; ראב"ן גיטין שם).

יש מן הראשונים סוברים שאף המתירים להינשא לכתחילה לא אמרו אלא כשהלך בעלה למדינת הים, שאינו יכול ליתן לה גט אחר, אבל אם בעלה כאן - צריכה גט אחר (רש"י ור"ן גיטין שם); ויש חולקים וסוברים שאפילו הבעל כאן תינשא לכתחילה (בית שמואל סק"ג). אבל אם עדיין לא נתגרשה, אפילו שהבעל במקום רחוק, לא תתגרש בו לכתחילה לדברי הכל (מהר"י בן לב, הובא בבאר היטב סק"א).

בעצמו ועל ידי שליח

גט ישן - יש מהראשונים סוברים שאין דינו אמור אלא כששלחו על ידי שליח, אבל אם נתנו לה בעצמו הרי הגט פסול משום מוקדם, שקדמו הכתיבה והחתימה לנתינה (רשב"א גיטין שם).

  • יש מן הראשונים סוברים שדינו של גט ישן שאמרו תינשא לכתחילה אם נתגרשה הוא דוקא כשהבעל בעצמו מסר את הגט ליד האשה אחר היחוד, אבל אם יצא הגט מתחת ידו לפני היחוד ומסרו לשליח, והשליח נתנו לה לאחר היחוד - לא תינשא לכתחילה (טור קמא, קמח; שו"ע קמח א, בשם יש אומרים); אבל אם נתן הגט לשליח לאחר היחוד, הרי זה כאילו מסר בעצמו, ותינשא לכתחילה (בית שמואל סק"ה)[3].
  • יש אומרים בין שנתן מידו לידה, ובין שנתן על ידי שליח, אפילו שיצא מתחת יד הבעל לפני היחוד - תינשא לכתחילה (כסף משנה ג ה, לדעת הרמב"ם, וראה ערוך השלחן קמח ו).
  • ויש סוברים שכל שיצא הגט מתחת יד הבעל לפני היחוד, ולא עשה שום מעשה להוכיח שרוצה לגרש בו אחר היחוד, אין זה גט כלל, ולא מטעם החשש שלא יאמרו גיטה קודם לבנה, אלא שעל ידי היחוד ביטל את הגט ואת שליחותו של השליח (משנה למלך שם, לדעת הרמב"ם).

בא עליה ודאי

  • יש מהראשונים סוברים שלא אמרו שבדיעבד אם נתגרשה בגט ישן הגט כשר, אלא כשהיה שם רק יחוד בלבד, אבל אם בא עליה ודאי, אפילו בדיעבד אינו גט (רבנו תם בתוספות יבמות נב א, וגיטין כו ב ד"ה לכשאכנסנה)[4].
  • ויש מהראשונים סוברים שגט זה דינו ככל שאר גט ישן, שלכתחילה לא יגרש בו, ואם גירשה - מותרת להינשא (רש"י יבמות שם ד"ה הרי זה גט).

כשכתוב בגט זמן הנתינה

כתבו ראשונים שאין דין גט ישן אלא כשכתוב בו זמן הכתיבה, אבל אם היה כתוב בו זמן הנתינה אינו חשוב גט ישן, ומגרש בו אפילו לכתחילה, כיון שלא נתייחד עמה אחר הזמן הכתוב בגט (רבנו תם בתוספות יבמות נב א, וגיטין כו ב ד"ה לכשאכנסנה); ויש שכתבו שאפילו אם כתב זמן הנתינה אין מגרשים בו לכתחילה (ב"ח ובית שמואל קלב סק"א, בדעת הטור שם).

בגט על תנאי

נתן גט לאשתו על תנאי אם תעשה כך וכך, ועדיין לא נתקיים התנאי, ובינתיים נתייחד עמה, הרי זה גט ישן, שאם נתגרשה בו תינשא לכתחילה (העיטור מאמר ז א בסופו; טור קמח בסופו), כיון שאין הגט חל אלא אחר קיום התנאי (בית יוסף קמח בסופו).

ולראשונים הסוברים שבכל תנאי כשנתקיים התנאי חל הגט למפרע (ראה ערך תנאי) - אינו גט ישן, והרי זו ספק מגורשת (רמב"ם ח ב; שו"ע קמח בסופו).

הערות שוליים

  1. ה, טור' תרפח – תרצד.
  2. ראה משנה עג א, ורמב"ם ח ב, וטוש"ע קמח ב - בנוגע לחשש קידושין.
  3. וראה ישועות יעקב סק"א שמחמיר אף לאחר היחוד לפי שאין הכל בקיאים לידע מתי בא הגט ליד השליח.
  4. מהם שכתבו שאף אם נישאת תצא (רשב"א יבמות נב א ד"ה הרי, לדעת רבנו תם). אבל יש מפרשים לדעת ראשונים אלה שאף על פי שגם בדיעבד אינו גט, היינו שאסורה להינשא בו לכתחילה, אבל אם נישאת לא תצא (בית יוסף קלב; בית שמואל קלב ס"ק ב).