• תורה, מחשבה ומוסר
  • מידות ותיקונן

איך מתגברים על העצבים?

הרב יעקב כהן

ו אדר תשע"ח
שאלה
היי יש לי בעיה של עצבים, לאחרונה זה ממש מציף אותי וכמעט כל יום אני מרגיש חוסר שליטה עצמי, אם זה בישיבה עם הר"מ, ובן אם זה בבית עם ההורים. אני ממש מרגיש שאני לא יכול לגבור על עצמי ואני כבר לא יודע מה לעשות. אשמח שתתן לי עצה טובה הרב בתודה.
תשובה
שלום וברכה, תחושת עצבנות מתמדת יכולה לנבוע מהרבה גורמים, כמו למשל ביקורת עצמית מוגזמת, או כאשר אדם חוסם את כח היצירה שבו וממילא מרגיש מתוסכל. כל גורם כזה דורש התייחסות אישית ופרטנית בעל פה, שכמובן אינה אפשרית דרך האינטרנט. לכן לפני שאכתוב כמה דברים אדגיש שמה שאכתוב אינו תחליף לקשר ישיר עם מישהו שיוכל ללוות אותך בתהליך באופן רצוף. זה יכול להיות כמובן גם מישהו שעסק בייעוץ או בתחום הנפש באופן מקצועי, ובשלב הראשון כדאי פשוט לפנות למחנך שלך שיכוון אותך הלאה. וכיון שפטור בלא כלום אי אפשר אכתוב כמה דברים. הרבה פעמים עיסוק במידות לא מתוקנות - מעצים אותן במקום לתקן אותן. לדוגמא, עיסוק בעצבנות עשוי להגביר את תחושת חוסר הסיפוק והביקורת העצמית המוגזמת, וממילא גם את העצבנות עצמה. לכן אחת הדרכים הטובות להתמודד עם מידות לא מתוקנות היא בשלב הראשון לעקוף אותן. מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך' – תחשוב כיצד אתה ממלא את זמנך בדברים טובים, הן תחביבים והן דברים בעלי ערך משמעותי, כמו התנדבות וכו'. תכין לעצמך תוכנית מסודרת לכל שבוע ובע"ה הסיפוק שבעשייה ינצח עם הזמן את העצבנות. אם בכל זאת אתה רוצה לתקוף חזיתית את העצבנות, הייתי מציע לך להכין פנקס קטן בכיס, ובכל פעם שאתה חש שאתה עומד לקראת חוסר שליטה, תעצור לרגע, תספור עד 10 ותנשום עמוק, ואז תענה לעצמך בכתב על השאלות: איזה דבר בדיוק כעת מפריע לי? האם ניתן להסתכל על המציאות שמפריעה לי – גם בצורה אחרת? איזו הזדמנות המציאות הזו נותנת לי? וכו'. אחת ליומיים תשב על מה שכתבת ותתבונן בדברים עוד בישוב הדעת ותציב לעצמך בהתאם לכך מטרות שימלאו אותך בתחושת עשייה ובסיפוק. בכל מה שקשור להתמודדות חזיתית, חשוב שתתפוס את העיסוק בכך כעיסוק מאתגר, מקדם ובונה, וממילא גם משמח. אם אתה חש שהעיסוק בכך רק מגביר את הביקורת העצמית, אז אין בכך כמובן טעם. ושוב אחזור על הראשונות, מה שכתבתי אינו מהווה בשום אופן תחליף לפגישת יעוץ עם גורם חינוכי/מקצועי. בהצלחה רבה!