• מצוות ישוב וכיבוש הארץ

מכירת קרקע לגוי

הרב אליקים לבנון

ז תמוז תשע"ט
שאלה
שלום וברכה, לפני כ 20 שנה הצטרפתי לקבוצה שקנתה קרקעות חקלאיות מערבים באזור עמק זבולון - קריית אתא קריית ביאליק מזרח סמוך לטמרה. קניתי שטח בגודל של חצי דונם כאשר מטרת הרכישה הייתה השקעה כספית ליום שבו יינתנו היתרי בנייה ויוקמו שכונות יהודיות חדשות ביישובים הנ"ל. בעקבות שינוי התוואי של כביש 6 הקטע הצפוני על חלקים מהאדמות נסלל/ייסלל הכביש ואילו על שאר השטח קרוב לוודאי שלא יהיה בעתיד אישור בנייה. כתוצאה מכך המשקיעים ואני ביניהם אבדו חלק משווי ההשקעה. כדי להציל את מה שנשאר מההשקעה ולממש את השווי הנוכחי יש אפשרות למכור את הקרקע לערבים שמעבדים אותה כבר תקופה ארוכה. מבירור שעשיתי עולה שמטרת הקונים בבוא העת למכור את הקרקע (או לקבל פיצויים על הפקעה) למדינה ובתמורה לקבל היתרי בנייה בקרקעות אחרות בתוך טמרה. כרגע אני זקוק לכסף ויש קונה ערבי (מוסלמי) שמוכן לקנות את הקרקע. האם מותר לי למכור לו?
תשובה
שלום. אכן, שאלה קשה ונוקבת: הפסד ממוני מחד, ולעומתו, איסור "לא תחנם", שאחד מענפיו הוא : לא תתן לנוכרי חניה בקרקע. האיסור למכור קרקע לנוכרי, מובא ברמב"ם , הלכות ע"ז פרק ה. אולם, במקרה הנדון יש כמה פרטים המשנים את התמונה. א. האיסור מן התורה עיקרו משום עבודה זרה, "פן יחטיאו אותך". ולכן מן התורה אסור למכור לעובד ע"ז. המוסלמים אינם עובדי ע"ז, ולכן האיסור למכור להם הוא מדרבנן. עיין משפט כהן, תשובה נח׳, עמ׳ קכב. ב. מתוך השאלה אני מבין, שבפועל, שטח זה מעובד כיום ע"י נוכרים. אם כן, אין כאן תוספת חניה בקרקע, שהרי ממילא הם מחזיקים בה. עיין שבת הארץ, מבוא, אות יב׳. ג. מאחר ומדובר בהפסד ממון, וכאמור, הקרקע כבר ביד נוכרי, והוא מוסלמי, יש כאן די סיבות להתיר. ברכה והצלחה!