• פסוקים ושם ה'

כתיבות שמות ה’ בשיחה וכתיבה

הרב נועם דביר מייזלס

י"ד מרחשון תשפ"א
שאלה
בס"ד שלום, האם מותר להגות את שמות השם בשיחה מכבדת, עם אנשים ונשים יראי שמיים, ולכתוב אותם בהודעות מכבדות בוואטסאפ? אלוקים, ד', קל (באיות הנכון, עם האותיות ה, א) ? תודה לכם שבוע טוב ומבורך
תשובה
שלום רב. א. אף שאין איסור להזכיר את שמות הקודש כשהדבר נאמר בכבוד, מכל מקום כבר נהגו להימנע מלהזכיר שם שמיים שלא בשעת התפילה ולימוד תורה, וגם בלימוד תורה יש פוסקים שכתבו להיזהר מלהזכיר במפורש את שמות ה'. ב. אין איסור לכתוב את שם השם, אם הדבר נעשה בצורה ראויה ומכבדת, אולם אף בזה חששו הפוסקים לביזיון שמות הקודש ומחיקת השם, ולכן יש להיזהר לכתוב שם השם, אלא אם כן מדובר בספרי קודש וכיוצא בזה. ג. בכתיבת שמות השם במחשב או באפליקציה כזו או אחרת כאשר הדבר נעשה באופן מכבד ומתוך דברי תורה וכיוצא בזה, יש מקום להקל, אולם אף בזה ראוי להחמיר כשאין צורך אמיתי. מקורות והרחבה: א. ראה גמ' (נדרים ז:) רמב"ם (שבועות פרק י"ב), ושו"ת הגרע"א (סי' כ"ה) ביחס להזכרת שם שמיים באופן מכובד. ולגבי הזכרת שם שמיים בלימוד, עיין במ"ב (רט"ו סקי"ד) ובשו"ת שאלת יעב"ץ (ח"א פ"א) יחוה דעת (ח"ג י"ג) שמותר להזכיר בלימוד הגמרא את שמות ה' הנזכרים בה. אולם בערוה"ש (רט"ו ב') שכתבו להזהר בזה, וכפי שנהגו רבים. ויש לציין שאת שם הויה שאנו קוראים אותו א-דני, שקדושתו גדולה משאר השמות (אהי-ה, א-ל, אלהי-ם, שד-י, צבאו-ת) אין לאומרו כלל אף לא בלימוד אלא רק בעת אמירת ברכות ופסוקים (ראה מ"ב שם). ב. גמ' ר"ה (יח:) וריטב"א שם. וברמ"א (רע"ו י"ב) כתב שאין לכתוב את שמות ה' לכתחילה שלא בתוך ספר כיון שעלול לבוא לידי בזיון. ג. במחשב יש להקל כיון שאין הדבר נחשב לכתיבה, וגם אין מחיקת ההודעה נחשבת למחיקה, כיון שמדובר על רישום דיגיטלי במסך ואין הדבר נחשב לכתוב שיש איסור למחקו. עם זאת גם בזה ראוי להימנע אם לא לצורך, ויש לעשות כן בצורה הראויה ומכבדת. ברכת ה' עליכם,