• שאלות כלליות

שבעה עממין והקשר שלהם למידות רעות

הרב חיים שרייבר

י"ב שבט תשפ"א
שאלה
שלום כבוד הרב, רציתי לשאול על הקשר בין המידות הרעות (בנפש הבהמית) לבין שבעת העממים שאכלסו את הארץ אליה נכנסו בני ישראל. המידע שיש בידי הוא חלקי ואשמח אם תוכל להשלים אותו ולהעמיק אותו. אני שמעתי ש: כנעני, מייצג את מידת החסד השלילית - אהבה ותאווה לדברים רעים. חיתי, הוא מידת הגבורה השלילית, כעס למשל. יבוסי, מוזכרים בכתוב בדרך כלל בסוף רשימת האויבים שצריך להכרית מהארץ. בשפה הסמלית הם מייצגים את "חסידי אומות העולם", שרוצים להמשיך ולהיאחז ב"ירושלים של מעלה". משמעות הדבר היא, שהשפע ימשיך להגיע לאומות שלהם באמצעותם - ולא באמצעות בני ישראל. "הצדיק העליון" מייצג את עם ישראל, ובעקבות נצחונו על "היבוסי" (=חסידי אומות העולם) - עם ישראל זכו להיות "העם הנבחר" שנמצא ב"ירושלים של מעלה"; והם מהווים את מקור השפע לעולם. גרגשי, מייצג את מידת המלכות. זהו הכוח לבטא דברים, אם במחשבה, אם בדיבור ואם במעשה. מידת המלכות מביאה לידי ביטוי את שש המידות האחרות, והגרגשי הוא הכוח לבטא דברים שליליים - לחשוב, לדבר ולעשות דברים שאינם ראויים. כפי שאתה רואה המידע שיש בידי מקוטע ורדוד, אשמח לתשובה מלאה ועמוקה. תודה, אורן
תשובה
שלום קיצור הדברים שכתבת לקוחים מחסידות חב"ד. ניתן לקרוא באריכות בדברי הרבי מליובאוויטש, הלקוטי שיחות כרך כא, עמ' 223. יום טוב