• הלוואה

החזר כספי עבור כיסאות שנרכשו בבית כנסת

כולל דיינות בית אל

כ"ט סיון תשפ"א
שאלה
כבוד הרב שלום אני אחד הגבאים בבית הכנסת לפני כשנה אחד המתפללים שנתן לנו הלוואה רכש 4 מושבים בבית הכנסת , רכש בעצמו לאחר שקיבל את כל הפרטים וללא שום לחץ מצדנו , המתפלל ביקש מאתנו לקזז את רכישת הכיסאות שביקש מיתרת ההלוואה שבית הכנסת חייב לו , וכך עשינו . לאחר כחצי שנה החליט מסיבותיו לעזוב את בית הכנסת , באותו מעמד שלח אנשים לבקש שנשלם לו את יתרת ההלוואה , כסף לא היה בקופה אך התאמצנו לקחנו הלוואות ושילמנו לו את מלוא יתרת ההלוואה , המתפלל עתה דורש מבית הכנסת להחזיר גם את הסכום עבור הכיסאות שרכש בעצמו לעצמו בבית הכנסת , מה עלינו לעשות ? מה אומרת ההלכה ?
תשובה
בס"ד שלום וברכה, כדי לענות תשובה ברורה על שאלה זו יש לשמוע את שתי הצדדים, כדאי ללכת לרב מוסכם ולהעלות לפניו את השאלה. א. ע"פ הנתונים המוצגים בשאלה נראה שיש בעיה להחזיר לו את הכסף כנגד הכסאות אותם קנה, כיוון שהוא הלווה כסף ואסור לו לקבל תוספת הנאה מחמת ההלווה משום איסור ריבית. ואם תחזירו לו את הכסף מתברר שקיבל כסאות בחינם מחמת ההלוואה. ב. אם לא הייתה כאן הלוואה, עיין בפסק דין : https://www.psakim.org/Psakim/File/1591 בו דנו בדינים אלו ובמנהגים השונים, והדין משתנה ממקום למקום. אם המנהג שלא ניתן להעביר את זכות הישיבה על הכסא לאחר אין בעל הכסא יכול למכור זכותו. אך אם יכול לתת את זכותו לאחר, יכול גם למוכרו. אך בית הכנסת ודאי לא חייב לשלם לו ע"כ. בברכה, הרב משה מאיר אבינר