• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה שבכתב ושבעל פה

האם מותר לומר ביטויי צניעות שקיימים בתורה?

הרב אלישיב קפקה

י שבט תשפ"ב
שאלה
שלום רב! רציתי לשאול לגבי אמירת מילים עם משמעות גסה כמו לדוגמא לגבי התיאור של רחב בנביא אם זה חלק מלימוד תורה האם יש בעיה? שקוראים את ההפטרה/קריאה בתורה הרי לא משנים מלשון התורה/נביא והרי בדיבור ביום יום ייחשב ניבול פה חלילה!? וכן לגבי מילים שיש להם דו משמעות או משמעות גסה שנוספה עם השנים כמו כמו בתיאור של "לסטים" עם נשק. איך ראוי לנהוג בלימוד/ביום יום? אשמח גם להסבר ולמקורות אם אפשר שנזכה ללשון נקייה וטהורה תודה רבה!
תשובה
בס"ד שלום רב, כאשר לומדים את הפסוקים כמובן שאפשר לומר את המילים עצמן. אך כאשר אנו מסבירים את הפסוקים או הלכות מסוימות אזי עדיף להשתמש במילים שכיום מקובלות כמעודנות יותר. לא חלילה שיש לנו איזה מחשבה כביכול התורה לא נקיה בלשונה. הפוך, הרמב"ם מסביר (מורה נבוכים חלק ג פרק ח) שלשון העברית נקראת לשון הקודש על שם שהיא מסתירה ביטויים צנועים וקוראת להם בצורה עקיפה. אלא שבזמן התורה וחז"ל הביטויים עליהם אתה שואל לא היו נחשבים לגסות כפי שהם היום, לדוגמא הביטוי בנביא ביחס לרחב היה אז כמו שתגיד היום מופקרת או פרוצה. כיום זה נחשב מעט עדין יותר והמשמעות מובנת. וכן ביחס ללסטים חמוש. אלא שכיון שיש אנשים פרוצים שמשתמשים בביטויים רבים ומשונים לתיאורים שאינם צנועים, טוב להמנע מלהשתמש בביטוי אלו. אלא אם כן מדובר על צורך להבהיר הלכתית מעשית, שאז אפשר יותר להשתמש בביטויים המסוימים (כך מבארים את ההבדל בין הביטוי חיה שאיננה טהורה בפרשת נח לביטוי חיה הטמאה בפרשת שמיני). בהצלחה