• גוים והיחס אליהם

מה המטרה של הגויים בעולם?

הרב אוריאל טויטו

א אדר א' תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב. לאחרונה עניין אותי מאוד השאלה-מה התכלית של הגויים?!.. יצא לי להכיר חברות שהם לא יהודיות ובכללי הסתובבתי בעולם ויצא לי להכיר ולראות גויים שהם אנשים מדהימים ומכבדים ועושים מעשים מאוד טובים, וכמה פעמיים שאלתי את עצמי מה התכלית שלהם לכבוד מה הם באו לעולם ולמה הם צריכים לחיות?.. יש מילירדי גויים כל אחד חיי את חייו אבל בשביל מה? אנחנו העם הנבחר בה להביא אור לגויים בשביל מה? בשביל איזה תכלית שלהם? שאלתי את השאלה הזאת כמה רבנים ולצערי עדיין לא סיפקה אותי התשובה, אשמח אם הרב יוכל לענות לי.. תודה רבה
תשובה
שלום לך, שאלתך נוגעת לעצם התכלית של בריאת העולם. הרמח"ל מסביר שהקב"ה ברא את העולם כדי להיטיב לנבראיו, ולתת לכולם את הזכות לעבוד אותו. ומסתבר שגם הגויים כלולים בתכלית זו. הקב"ה חפץ בכל מי שהוא ברא, ורוצה בטובת כולם. כך עולה למשל מסיפור יונה הנביא, שבו הקב"ה מסביר שהוא לא הפך את נינוה מכיוון שהוא שמח בתושביה ורוצה בטובתם. הטוב האלוקי אינו מצומצם לעם אחד או למקום אחד, ומידת הטוב האלוקי מקיפה את כל הבריאה. ולכן הקב"ה משתבח בזה שגם הגויים עובדים אותו, כפי שאומר הנביא מלאכי (פרק א, יא): "כִּי מִמִּזְרַח שֶׁמֶשׁ וְעַד מְבוֹאוֹ גָּדוֹל שְׁמִי בַּגּוֹיִם וּבְכָל מָקוֹם מֻקְטָר מֻגָּשׁ לִשְׁמִי וּמִנְחָה טְהוֹרָה כִּי גָדוֹל שְׁמִי בַּגּוֹיִם אָמַר ה' צְבָאוֹת". אומנם יש הבדל בין תפקידם של ישראל לתפקידם של אומות העולם, אבל בעצם כולם ברואיו של הקב"ה. וכפי שאומרת המשנה (משנה מסכת אבות פרק ג, משנה יד): "הוא [=רבי עקיבא] היה אומר חביב אדם שנברא בצלם חבה יתירה נודעת לו שנברא בצלם ... חביבין ישראל שנקראו בנים למקום, חבה יתירה נודעת להם שנקראו בנים למקום ... ". ואכן גם לעתיד לבוא כל העמים יעבדו את ה' יחד עם עם ישראל, כפי שמנבא ישעיהו הנביא (פרק נו, ז): "וַהֲבִיאוֹתִים אֶל הַר קָדְשִׁי וְשִׂמַּחְתִּים בְּבֵית תְּפִלָּתִי עוֹלֹתֵיהֶם וְזִבְחֵיהֶם לְרָצוֹן עַל מִזְבְּחִי כִּי בֵיתִי בֵּית תְּפִלָּה יִקָּרֵא לְכָל הָעַמִּים". בברכה אוריאל טויטו