• חלה ונושאים נוספים

הפרשת חלה בברכה ממצות יד

הרב דניאל קירש

ד ניסן תשפ"ב
שאלה
בכללי, אצלנו מפרישים חלה בברכה רק כשמשקל הקמח הוא יותר מ2.25 ק"ג. השאלה היא, באם במאפייה לא הפרישה חלה ממצות היד, כמה קמח יש בקילו גרם אחד של מצות יד? או לחילופין, איזה משקל של מצות יד מגיע לשיעור של הפרשת חלה בברכה?
תשובה
שלום וברכה, אפשר להתאמץ לשער את שיעור הקמח לפי משקל העיסה, אולם זה לא יהיה מדויק כיון שיש מצות כבדות ויש קלות. נוסף על כך, גם אם לא היה שיעור חלה בזמן האפייה יתכן שיהיה צירוף אחר כך עם מצות אחרות. בכל מקרה אין צורך להיכנס לחשבון הזה, ואם יש חשש שלא הפרישו חלה במאפייה ניתן לקחת פירור ולומר 'הרי זו חלה' ולצאת מהספק. בברכת פסח כשר ושמח