• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

איך יודעים שיש אלוקים? - המשך

הרב אוריאל טויטו

כ"ו אלול תשפ"ב
שאלה
קשה לי בדברי הרב, א. בנוגע לאמירה שהולכים אחר הרוב - רוב העולם לא מתייחס לעמ"י כאל העם הנבחר. לא חושב שהוא נבחר או לא מודע לטענת עמ"י בנוגע לסגולתו העצמית. ב. את הקיום המופלא של עמ"י אפשר להסביר לכאורה בדרכים טבעיות, ולא להזדקק למושג הא-לוקים. עם הצליח לשרוד במקרה זה אנחנו אבל לכאורה זה יכול היה להיות כל עם אחר במידה שווה.
תשובה
שלום לך, צריך להפריד בין השאלה מי הוא העם הנבחר [=שכנראה כל עם חושב שהוא הנבחר], לבין השאלה ההיסטורית. האם המוסלמים והנוצרים מאמינים שהמסופור בתורה אכן התקיים, כעובדה היסטורית [=תהא פרשנותה אשר תהא]? התשובה היא: כן. הטענה שאת הקיום של עם ישראל ניתן להבין בדרכים טבעיות, נובעת מכך שלא מכירים באמת מה עבר על העם הזה, או שלא מבינים מה קרה לעמים אחרים שיצאו לגלות. עשרות עמים גלו, אבל רק אחד שרד, בניגוד לכל התחזיות. ובעצם כבר כאשר הוא גלה, נביאיו חזו את חזרתו לארצו, והיום אנו רואים כיצד נבואותיהם מתגשמות. קשה מאוד לראות בזה תופעה טבעית. דבר טבעי הוא חוק שמתקיים בכל מקום בבריאה, ולא רק בעם אחד, בניגוד לעשרות עמים אחרים שגלו כמוהו ונעלמו. בברכה אוריאל טויטו