• שבת ומועדים
  • ספר שמות

באיזה גיל משה רבינו ברח ממצרים?

הרב רפאל וסרטיל

ז שבט תשפ"ג
שאלה
שלום הרב! רציתי לדעת האם יודעים באיזה גיל משה רבינו ברח מפרעה ויצא ממצרים ובאיזה גיל חזר למצרים?
תשובה
לשואל שלום, לגבי גילו של משה, מחלוקת היא במדרש (שמות רבה א, כז) בן כמה היה כשראה איש מצרי מכה איש עברי, וזו לשון המדרש: "'ויהי בימים ההם ויגדל משה' – בן עשרים שנה היה משה באותה שעה, ויש אומרים בן ארבעים". וכאשר ניצב לפני פרעה, מקרא מפורש הוא שהיה בן שמונים שנה, שנאמר: "וּמֹשֶׁה בֶּן שְׁמֹנִים שָׁנָה וְאַהֲרֹן בֶּן שָׁלֹשׁ וּשְׁמֹנִים שָׁנָה בְּדַבְּרָם אֶל פַּרְעֹה" (שמות ז, ז). ובהקשר זה אזכיר את דברי האברבנאל, שכתב: "ידמה שהיה משה כבן כ' שנה כשהרג את המצרי וברח מלפני פרעה... ונשא את צפורה והוא כמו בן שבעים שנה ואז נולד לו גרשום, וכשהיה בן פ' שנה נולד לו אליעזר ברדתו למצרים". בברכה נאמנה