• שאלות כלליות

יום השואה

הרב ש. יוסף וייצן

ל ניסן תשפ"ג
שאלה
יש לי שאלה כבר מלא זמן....אנשים עוברים כל כך הרבה יסורים בעולם הזה: מחלות, מוות , גירושין, פיגועים, אובדן, מחלות נפשיות וכו... העולם שלנו מלא בסבל העם היהודי עבר סבל כזה אכזרי שאי אפשר לתאר במילים אפילו: השואה, מצרים, האנקוזיצייה , מסעות הצלב ,וכו (וזה רק חלק נורא קטן מהסבל האנושי שהעולם שלנו מתברך בו)הורים רצחו תילדים שלהם בידיים כדי לקדש שם השם זה סבל שאי אפשר להכיל אותו ביכלל זה יסורי גוף ונפש לא אנושיים בעליל ואחרי הכל מי אחרי לכל הרוע והאכזריות הזאת?אלוהים הרי...אז מה אלוהים אכזר?מה שונה בן סטאלין לאלוקים?(שאגב סטאלין הציג שיטה שלו כשיטת טוב לב וחסד כמו השם הוא אמר אני רוצה שגם לחלשים יהיה כסף ואוכל שלא ישאר אדם רעב ביגלל מצבו הכספי פשוט שיהיה שוויון בין כל העם אין כזה דבר מועמדות כולנו שוווייייים שזה נשמע שיטה נורא רחמנית ומלאת טוב לב אבל בסוף מאחורי הכל הוא התעלל בעם שלו בצורה חסרת פרופורציות אז לי מהצד זה נראה דווקא נורא דומה לשיטה של אלוהים שעוטף כביכול את כל "הרוע" "והאכזריות" בטוב לב וברחמנות) אז בעצם מה שונה בינהם?מה אלוהים אכזר?הוא דיקטטור מרושע?(אני כמובן חושבת שאלוקים הוא הדבר הכי רחמן וטוב לב שיש זה רק כדי להבהיר תשאלה) הרי אם היה בן אדם כל כך אכזר שהיה עושה כאלה מעשים מרושעים ואפילו ואפילו עשירית מאותם מעשים גם אם הוא היה האיש חסד הכי גדול לא הייתי מתקרבת לעשר מטר שלו וגם לא אף אחד אחר...בקיצור אשמח לקבל תשובה זאת שאלה שמטרידה אותי מלא זמן..תודה רבה כבוד הרב ישר כוח על זה!!!
תשובה
שלום רב השאלה הזו מטרידה כל אדם שהוא מוסרי ורוצה בטוב. אולם היא נוגעת לדברים עמוקים. באופן בסיסי מדובר על רוע שלא האלוקים עושה אלא האדם ברשעותו ובבחירתו אחראי עליה. אנו מאמינים בבחירה חופשית. הבחירה החופשית כוללת בתוכה שאדם יכול לעשות טוב ולחילופין אדם יכול לעשות רע. הרוע שאת מדברת עליו הינו הרוע האנושי אז עיקר הכעס ואי יכולת הסבל שלנו הוא כלפי האנושות שמגיעה למקומות הכל כך רעים בבחירתה החופשית. השאלה על הקב"ה היא כפולה. ראשית כיצד יצר הקב"ה אדם שיגיע למקומות כל כך שפלים ונבזים. והשאלה השניה כיצד הקב"ה דואג בסופו של דבר שיהיה צדק בעולם והרשעים יקבלו את מה שמגיע להם והצדיקים והאנשים טובי הלב יקבלו את מה שמגיע להם. האמונה שלנו הרי כוללת את זה שהקב"ה משגיח ומתערב ומגיב למה שבני אד עושים. היכן התגובה של הקב"ה. על שתי השאלות האלו אנו צריכים לומר את האמת שאנו לא יכולים לראות את התמונה הכוללת. אי אפשר לשאול על יצירת האדם האם היא משתלמת או לא. לצורך הופעת הטוב צריך שיהיה בחירה חופשית. אנו מבינים שבחשבון הכללי והמאד גדול זה משתלם והטוב הוא יהיה הרבה יותר גדול מהרע שיש כתולדה מהבחירה החופשית. אנו עדיין באמצע הדרך. עדיין לא הגיע העולם לסוף יעדו. אי אפשר לעשות את החשבון באמצע הדרך. גם על השאלה השניה אנומאמינים שהצדק לבסוף יעשה. הצדק יעשה בדרכים שונות. ברמה של האדם היחיד הצדק יעשה לא ר מכוח העולם הזה אלא גם על ידי העולמות האחרים שאנו מאינים שקיימים. העולם הזה הוא תחנה אחת מהחיים בכללם. ניקח ילד שנולד לעולם. אחרי חודש של חיים האם הוא בעיקר מבסוט או שהוא בוכה ללא הרף והוא לא חיי חיים נעימים. אנו לא שואלים זאת מפני שזה רק חודש מהחיים של התינוק. כך גם החיים שלנו בעולם הזה הם רק חודש מהחיים הנצחיים שלנו. ברמה הכללית גם אנו באמצע הדרך. אנו מאינים שלבסוף הצדק ינצח. זו המצעות של האמונה בגאולה ובביאת המשיח. ואע"פ שיתמהמה עם כל זה אחכה לו.... כל טוב
שאלות שנשאלו על שאלה זו: