• שאלות כלליות

האם מותר לחזור על מילים בתפילה - הבלעת תיבה

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ד אייר תשפ"ג
שאלה
שלום, לפעמים קרה שנבלעה חלק ממילה בתפילה ואז חזרתי שוב על המילה כדי שתאמר כמו שצריך. הבנתי שעדיף לא לחזור על מילה? אפילו אם חלקה נבלעת? האם התפילה נחשבת כך או כך? (אם נבלעת מילה או אם חוזרים על המילה)?
תשובה
שלום וברכה. א. לכתחילה יש להמנע מלחזור על מילים בעת התפילה, שהרי לא נהוג לעשות כן ואף מעורר תמיהה כאשר חוזרים על מילות הבקשה כשעומדים לפני מלך בשר ודם, קל וחומר שאין לעשות כן לפני מלך מלכי המלכים, והפוסקים האריכו בחומרת העניין. ב. החוזרים על תיבות בעת התפילה לצורך כוונה ותוספת דבקות, אין למחות בידם, אך אין לעשות כן בקריאת שמע ובהגיית שם ה'. ג. מי שחוזר כיון שחושב שאינו דקדק כראוי בתיבה, עדיף שימנע מכך, אולם אם נבלעה מילה כנידון השאלה, ניתן לחזור ולומר את המילה כראוי, וודאי שהתפילה נחשבת כך או כך. מקורות: הנה בשו"ת מהר"ם שיק (או"ח סימן לא), נשאל בעניין החזנים במה שכופלין התיבות בקדושה ותפילה, וכתב השואל שרק במקום שנהגו לכפול את התיבות מותר, כמו בהלל (משנה סוכה לח.), וגם מה שאמרו בגמ' בברכות (ל"ג:) ד'שמע שמע' משתקים אותו, אין הכוונה שבשאר התפילה הדבר מותר. כמו כן לכל תיבה ותיבה יש לה סוד, מנוי וספור מאנשי כנסת הגדולה ז"ל, וכל המוסיף גורע. והסכים לדבריו המהר"ם, וכתב לאסור, מחמישה טעמים: א. משום בל תוסיף ואפילו תיבה או חרוז אחד. ב. הוי כדובר שקרים לפני השי"ת, כיון שנראה שבפעם הראשונה לא כיוון ולא הודה לה' בלב. ג. משום הפסק. ד. שעושים מהתפילה זמר ומורידין בקודש. ה. שהרי אם יאמר איזה בקשה לפני המלך ויכפיל וישלש התיבות, וכי ישמע לקולו ובקשתו, קל וחומר בן בנו של קל וחומר לפני מלך מלכי המלכים הקדוש ב"ה. ע"כ. ובשו"ת יחוה דעת (ח"ב סי' ה'), הסיק כדברי המהר"ם שיק, והביא עוד פוסקים שכתבו כן, וז"ל: יש להזהיר את החזנים יראי ה' וחושבי שמו לבל יכפלו תיבה אחת מברכות התפלה פעמיים או יותר לצורך שיווי המשקל של המנגינה, הן בתפלה והן בקדיש וקדושה, וכעין מה שאמרו בגמרא (ברכות לג:) האומר שמע שמע משתקים אותו. וכן מודים מודים משתקים אותו. וכתב בשו"ת מהר"ם שיק (חאו"ח סימן לא), שהוא הדין בכל התפלה שאסור לכפול תיבה אחת פעמיים. ויש גם כן איסור בזה משום הפסק. וכן פסק הגאון רבי יוסף ענגיל בשו"ת בן פורת חלק ב' (סימן ז). וכן פסק בשו"ת פקודת אלעזר (סימן כה), ובשדי חמד (אסיפת דינים מערכת הפסק). ועוד. וראה עוד בשו"ת אגרות משה פיינשטיין (חאו"ח סימן כב) [ובספר הרבי בישראל על האדמו"ר מרחובות (עמ' שכא) כתב, ששאל מהגאון החזון איש על מה שנהג (האדמו"ר) לכפול בברכת שהחיינו שלש פעמים תיבת שהחיינו, והשיב לו שאין בזה שום חשש של הפסק, ונחה דעתו בזה. ואין דבריו נכונים להלכה ולאו מר בריה דרבינא חתים עלה]. והמזהיר והנזהר ירבה שלומים כנהר". עם זאת חשוב להדגיש שיש הבדל בין אדם שחוזר על תיבה עבור תוספת כוונה ודביקות, שבזה ניתן להקל כפי שראיתי לכמה מגדולי ישראל שחזרו על תיבה כזו או אחרת, בפרט למתפללים עם כוונות האריז"ל והרש"ש, וכפי שכתבו כמה מן האחרונים לדון לכף זכות את אלו שחוזרים עבור תוספת כוונה אך הוסיפו שאין זה מתאים לכל אחד, ולא כל הרוצה ליטול את השם וכו' (ראה בס' פסק"ת סי' נ"א הערה 56 שהביא כן בשם ס' אגרא דפרקא אות ס"ב, ובשולחן הטהור סי' ס"א, זר זהב סק"ג וסק"ד), לבין אדם שחוזר מתוך בלבול כיון שחושב שלא אמר את התיבות בצורה נכונה, שמזה יש להמנע, ולצערנו יש כאלו שעושים כן מחמת חולי נפשי (OCD) וכדו'. אך מי שיכול לכוון וחוזר שוב ושוב, עליו לעשות כל השתדלות להמנע מכך, וביתר שאת עליו להמנע מלחזור על שם ה', וז"ל החוות יאיר (מקו"ח סי' ס"א סקי"א): "שמעתי קצת בני אדם כשמתפללים אומרים ה' או ו' מילות ושונים ומשלשים אותם ולפעמים ד' וה' פעמים, ואי אפשר להם לשנות הרגלם, ודבר זר ורע הוא, והלא למלך בשר ודם גנאי לדבר כן, ובפרט בזוכרם השם לבטלה בענין הזה, לכן צריך השגחה שלא להרגיל עצמו בכך". ברכת ה' עליכם,