- הלכה
- ברכות הגומל ושעשה לי נס
שאלה
שלום וברכה,
אני עובדת כדיילת אוויר כך שאני טסה פעמיים בשבוע ובחלק מהטיסות לא יוצאת מהמטוס (הלוך-חזור ללא שהייה). האם יש צורך לברך הגומל לאחר כל טיסה?
תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה,
אין לך חובה לברך הגומל. זאת משום שיש שיטות הסוברות שלא מברכים ברכת הגומל לאחר טיסה משום שטיסה אינה נחשבת מסוכנת, והיא אף פחות מסוכנת מנסיעה במכונית (עשה לך רב ח"ו טז).
אמנם מנהג רוב הציבור הוא כן לברך ברכת הגומל לאחר טיסות. אך בכלל נשים רבות לא נהגו כלל לברך הגומל, מפני שברכת הגומל צריכה להיאמר בפני עשרה גברים ואין זה הכי מתאים שאשה תברך לפני עשרה גברים (עי' מ"ב ריט ג).
אמנם טוב הדבר אם יש לך אפשרות מפעם לפעם לשמוע ברכת הגומל בבית הכנסת בשבת ממישהו שמודיע שהוא מוציא את כל הציבור ידי חובה בברכה זאת וכפי שמצוי בחלק מבתי הכנסת.
מקורות והרחבה:
ברכת הגומל על טיסה:
יש אומרים שלא מברכים ברכת הגומל על טיסה מפני שאין טיסה נחשבת סכנה (עשה לך רב, שם).
ויש אומרים שיש לברך אם הטיסה נמשכת 72 דקות שאז דינה כהולכי מדברות (הליכות עולם ח"ב עקב ה).
ויש אומרים שמברכים רק אם הטיסה עוברת מעל הים (אשרי האיש ח"א פ"מ טו).
בהליכות שלמה (כג ה) מבואר שהמנהג הוא שמברכים גם על טיסה שלא עברה מעל הים. וכן ביאר האגרות משה (ח"ב נט) שיש לברך הגומל לאחר כל טיסה שהרי עצם המצב שאדם נמצא באויר הרי זה דומה ליורדי הים שאי אפשר לשרוד במים ללא הספינה, וכמו כן לא ניתן לשרוד באויר לרגע ללא המטוס ע"ש.
נשים בברכת הגומל:
כתב המשנה ברורה (ריט ג): "וגם נשים מנהג העולם שאין מברכין ברכה זו. וכתבו האחרונים הטעם משום דסדר ברכה זו הוא בפני עשרה וכדלקמיה ולא אורח ארעא לאשה. ויש שכתבו דמ"מ נכון הוא שתברך בפני עשרה עכ"פ בפני נשים ואיש אחד". עכ"ל.
החזון איש הורה שנשים לא יברכו ברכת הגומל (ארחות רבינו ח"א עמ' צא).
יש אומרים שאשה חייבת בברכת הגומל, ותלך לבית הכנסת ותברך מהעזרת נשים או בביתה בפני עשרה אנשים (הליכות עולם ח"ב, עקב ב).
הגר"מ מאזוז האריך בדבר (בהערות איש מצליח על המ"ב ריט ג, בסוף הספר). מסקנתו שהמנהג מדורי דורות שנשים לא בירכו ברכת הגומל. וכן בדור הזה על פי רוב אינן מברכות והנח להן לישראל. אך סיים שאם רוצה - יכולה לברך, ונכון שיהיה בצניעות וכגון בפני בני משפחתה. ואף למנהג הספרדים שנשים לא מברכות על מצוות עשה שהזמן גרמא, כאן מן הדין היתה חייבת שאין זה בכלל מצות עשה שהזמן גרמא אלא שפטרוה מפני שאין דרכה לבוא בין האנשים, לכן גם היא שייכת בברכה זו. ע"כ.
כתבנו שנכון לצאת ידי חובת ברכת הגומל מפעם לפעם, שהרי סוף סוף המנהג לברך על טיסה, וטוב שגם נשים יצאו ידי הברכה.
אמנם הפוסקים דנו עד כמה זמן ניתן לברך ברכת הגומל. בשולחן ערוך (ריט ו) כתב: "אם איחר, יש לו תשלומין לברך כל זמן שירצה. ונכון שלא לאחר שלשה ימים".
הפוסקים דנו אם יש גבול לדבר. בערוך השולחן (ריט ז) כתב שאם הפליג זמן רב עד שנשכח העניין אין לו לברך. היביע אומר (ח"ג טז) האריך בדבר והסיק שניתן לברך גם לאחר שלושים יום. בשו"ת מנחת אשר קורונה סי' (סי' נא אות ב) כתב שבאמת מסתבר שיש בזה גבול וקצבה, אך מלשון הטור והשולחן ערוך משמע שיכול לברך כל זמן שירצה וצ"ע.
מהמשנה ברורה (ריט ח) מבואר שחשוב לברך לפני שלושים יום, אבל משמע מהמשנה ברורה שאפשר לברך גם לאחר שלושים יום.
בעניננו שהברכה נאמרת על ידי אחרים ולרווחא דמילתא, נראה שאפשר לסמוך על השיטות שאין גבול לברכה זאת.
כל טוב!