• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

מה קורה למי שלא שומר שבת?

הרב דוד חי הכהן

י כסלו תשס"ג
שאלה
אם אני לא שומר שבת אבל אני תורם לאנשים שצריכים, מניח תפילין, יש לי מזוזה בבית ואני הולך לבית הכנסת בחגים. מה הדת היהודית אומרת על זה?
תשובה
הרמב"ם באיגרת קידוש ה' כתב שמיסודות התורה עלינו לדעת כי הקב"ה איננו מוותר או מתעלם משום מעשה של אדם. כך יתכן שצדיק גדול שכל ימיו עשה מעשים טובים ופעם אחת נכשל במעשה שאיננו הגון בשעת הדין יקבל שכר טוב על כל מעשיו הטובים וגם ידרש לתת דין וחשבון על מה שלא הגון. הוא הדין להיפך, אדם שרוב מעשיו אינם טובים ומעשה אחד טוב (אפילו אם הוא גוי) יקבל שכר על מעשהו הטוב למרות מעשיו הגרועים. מדבריך על עזרתך לאנשים זקוקים, הנחת התפילין שלך, שמירת החגים והליכה לבית הכנסת, ניכר שהינך מאמין בתורה. אם כן חוסר שמירת השבת קשור לקשיים מסוימים שבינתיים נבצר ממך להתגבר עליהם. כדאי שבתור תיקון אל תאמר שאינך שומר שבת אלא תגדיר לעצמך את אותם המעשים שבינתיים אינך שומר ותאמר שאתה שומר שבת חוץ ממעשים אלו ובכל השאר תשמור שבת. בזאת תזכה להיקרא שומר שבת ועל אותם המעשים היחידים תזכה בעז"ה במשך הזמן להתגבר וכבר לימדונו חכמים כי במקום שבעלי תשובה עומדים אין צדיקים יכולים לעמוד.