• שאלות כלליות

ממזרות מגוי

הרב יהודה אודסר

י"ז אלול תשס"ה
שאלה
אישה אשר נישאה ליהודי בנישואים רפורמים על ידי "רבה" ולאחר מכן נפרדה מבעלה ללא גט,בעלה נישא בשנית ללא גט על ידי רב אורטודוקסי,היא חיה כיום עם גוי אשר ממנו יש לה בן:1.האם נדרש גט ככלל במקרה שכזה? 2.האם יש ממזרות כאשר זינתה תחת אישה עם גוי?
תשובה
א. ככלל, נישואין רפורמיים אינם נחשבים לקידושין על פי ההלכה. ובדרך כלל אפילו לא מצריכים גט (בניגוד לנישואין אזרחיים). אכן צריך לחקור ולבדוק על ידי דיינים הבקיאים בטיב גיטין וקידושין, מה היה בטקס הנישואין הרפורמיים, על מנת לשלול חשש לקידושין שהם כשל תורה. (אגרות משה אבן העזר, סימן ע"ו וע"ז). ב. ממזר נעשה ממי שאסור לה, אך יש לו היתר אצל נשים אחרות. גוי אינו בכלל זה (משנה קידושין סו), ולכן אין הילד ממזר, אלא שאם נולדה בת, פסק השו"ע אבן העזר סימן ד' סעיף ה' וי"ט, שאסור לה להינשא לכהן (יבמות דף מה). לרוב האחרונים איסור זה בסתם גויים הרי הוא מדרבנן (ורק בשבעת עממים האיסור הוא מהתורה), ואף פסקו הבית שמואל והחלקת מחוקק, שאם נישאת לא תצא. כל טוב ודרישת שלום רב, הרב אודי אודסר.