• ירושה וצוואה

ויתור על ירושה, בי"ד, או רשם לענייני ירושה?

הרב יהודה אודסר

כ"ד אלול תשס"ה
שאלה
אנו היורשים, רוצים לחתום ויתור על הירושה לטובת האם תיבדל לחיים. פעולה זו עושים או בבי"ד רבני, או אצל הרשם לענייני ירושה. האם גם דבר כזה חובה לעשות בבי"ד, או שזה לא נחשב דין, כי זה רק ויתור על ירושה, ולכן ניתן לעשות אצל הרשם?
תשובה
שלום רב! דיני נחלות וירושות הרי הם דיני ממונות ממש, ואף בתורה לומדים מהם דינים לשאר דיני ממונות. על כן חובה ללכת לבית דין שיוציא צו ירושה ע"פ כללי התורה ואין ללכת לרשם לעניני ירושה שהרי הוא נציג/תחליף של בתי המשפט לעיסוק בעניני ירושות. וכבר כתב הרמב"ם (הלכות סנהדרין פרק כ"ו הלכה ז') כל הדן בדיני גויים.... הרי זה רשע וכאילו חירף והרים יד בתורת משה רבינו. כל טוב, הרב יהודה אודסר.