• שאלות כלליות

מותר לשמור מקום?

הרה"ג דוב ליאור

ד סיון תשס"ז
שאלה
המיקרה ארע בל"ג בעומר במירון. לאחר ששהיתי בציונו של הרשב"י זצ"ל רציתי לחזור לבני ברק עם חברת האוטובוסים שאיתם הגעתי למירוןן והסתבר שחברת האוטובוסים לא שלחה אוטובוסים לאסוף את הנוסעים וציבור גדול של אנשים חיכה כמה שעות כשהם עומדים כל הזמן על הרגליים ועייפים מההמתנה הממושכת בחום. נשים מבוגרות, נשים בהריון ואנשים מבוגרים כולם המתינו שעות בעמידה. לבסוף לאט לאט התחילו להגיע האוטוסים אבל בגלל שציבור הממתינים היה כל כך גדול ורובו עייף ועצבני מההמתנה הממושכת ומהדוחק הגדול, העליה לאוטובוסים נעשתה בצורה לא מסודרת. לבסוף איכשהוא מצאתי את עצמי נדחפת לתוך האוטובוס ולהפתעתי במקום שבו רציתי להתיישב עמדה נערה כבת 14 ואמרה לי שהמקום שעליו אני רוצה להתיישב תפוס וכמו כן היא תפסה עוד כמה ספסלים לבני משפחתה. הייתי מאוד עייפה כמו שכתבי לאחר שעות של המתנה בלילה (זה קרה בערך בשעה 11 בלילה) ולא הסכמתי לוותר על המקום ואמרתי לילדה שאין דבר כזה לתפוס מקום מראש באוטובוס לא שומרים מקומות ועוד כמה ספסלים כמו שהנערה הזאת עשתה. הנערה אמרה לי שמה שעשיתי זה גזל. מאז אני מסתובבת בהרגשה רעה שאולי אני צריכה לעשות תשובה על זה, מצד שני נראה לי לא הגיוני שעולה נערה צעירה תופסת כמה ספסלים באוטובוס ומכריזה שהם תפוסים כשאנשים מבוגרים ועייפים לאחר עמידה של שעות על הרגליים בהמתנה לאוטובוס צריכים להמתין שוב עוד הרבה זמן. מה דעת ההלכה במקרה הזה, והאם אני צריכה לעשות תשובה על כך?
תשובה
דבריך נכונים, באוטובוס ציבורי מקובל שמי שעולה ראשון מתיישב, ואין לתפוס מקום. לכן את לא צריכה להרגיש נקיפות מצפון על מה שעשית.