• תורה, מחשבה ומוסר
  • רב ותלמיד

שיקולים בפסיקה אינטרנטית

הרה"ג דוב ליאור

א תמוז תשס"ח
שאלה
אשמח לדעת, האם כאשר הרב ניגש לענות על שאלה באינטרנט, הוא עונה אחרת מאשר שאלה בעל פה או שונה מספרי שו"ת? האם שיקולי הפסיקה משתנים, כאשר בעצם השאלה מובנים חסרונות, כגון: היא באה מאדם לא מזדהה, לא תמיד מפורטים בבירור כל נתוני המידע, כל גולש יכול לקרוא אותה לאחר מכן ולהקיש ממנה על עצמו, קשה להאריך ולפרט בתשובה אינטרנטית, לעיתים התשובה נצרכת במהירות רבה, לעיתים מבקש השואל הדרכה אישית (דבר בלתי אפשרי כשזהותו לא מוכרת)? אשמח לדעת מהן השיקולים השונים, עמן הרב ניגש לפתור שאלות באנטרנט?
תשובה
שיקולי הפסיקה לא משתנים, רק בכנסת יש שיקולים שונים. יתכן שכשאדם שואל שאלה בכתב, ומקבל תשובה בכתב, המשיב יכול לענות לו בפירוט, להסביר לו יותר. אבל את גוף התשובה זה לא משנה. כמובן, כשיש חילוקי דעות בין הקהילות השונות, כאשר השואל לא מזוהה, צריך המשיב לענות על פי כל השיטות.