• שבת ומועדים
  • ימי הזיכרון והעצמאות

הלל על מדינה חילונית

הרב אליעזר מלמד

י"ב תשרי תשס"ד
שאלה
איך זה יכול להיות שאנו אומרים הלל ביום העצמאות, הרי קמה מדינה חילונית?
תשובה
קיום המדינה הוא קיום מצוות עשה של ישוב הארץ, כפי שהגדירה הרמב"ן, שהארץ תהיה בידינו ולא ביד אומה אחרת. וגם חילונים מחויבים בקיום מצוות, וכל מצווה שחילוני עושה יקרה וחביבה. ובמיוחד מצווה שאמרו עליה חכמים שהיא שקולה כנגד כל המצוות. מה עוד שדתיים ומסורתיים רבים השתתפו במצווה זו. בנוסף לכך, בהקמת המדינה היתה הצלה לחיי יהודים. שנים ספורות לפני כן עברנו את השואה הנוראה, ולא היה בידי העם היהודי שום דרך להתגונן. מאז הקמת המדינה יש בידי העם היהודי דרכים להגן על עצמו, וגם על זה צריך להודות לה'.