- תורה, מחשבה ומוסר
- הדרכות לתלמידי ישיבה
שאלה
האם יש ’דיני קדימויות’ בלימוד ספרי הרב קוק זצ"ל בכלל? ואם כן, מה צריך ללמוד קודם ומה נחשב ליותר יסודי או בסיסי? בין הספרים ’אורות’ - ’אורות התורה’? וכן, האם אפשר (או שזה לא רצוי?) ללמוד את ’למהלך האידיאות’ של הרב זצ"ל ללא בקיאות קודמת בכתבי הרב זצ"ל?
תשובה
הכניסה אל כתבי מרן הרב מצריכה הכנה מוקדמת, ולפני שנגשים אל ספרי הרב יש ללמוד את ספרי האמונה הבסיסים כמו הכוזרי, שמונה פרקים לרמב"ם ומסילת ישרים. כמובן שגם לימוד ספרי המהר"ל חשוב ביותר להבנת ספרי הרב.
גם בספרי הרב עצמם, רצוי להתחיל בספר עין אי"ה, שם מרוכזים עיקרים רבים מתורתו של הרב בלשון פשוטה. הספר עין אי"ה גם מרגיל את הלומד לחשיבה בסגנונו של הרב, והיא מסייעת להבנת הדרך הרעיונית של הרב. ללימוד אורות ראוי גם להקדים את לימוד אדר היקר.
ומה טוב שאת הספרים אורות, אורות התורה, ועקבי הצאן יכנס אדם עם הדרכה, כלומר, עם רב שידריך ויסביר, שכן פסקאות רבות בספרים הם מועט המחזיק את המרובה, ולצריך הדרכה כדי לעמוד על תוכנם. מכל מקום, יש היום ספרים רבים שמסייעים לאדם להיכנס אל עולם המחשבה של הרב, ואפשר להעזר גם בהם.
מהלך האידאות הוא מאמר עמוק ותמציתי הכולל רעיונות עמוקים ויסודיים להבנת דרכו של הרב, ומכאן החשיבות שבלימודו, לאחרונה הוציא הרב חגי לונדין ספר המבאר את המאמר, וכדאי להעזר בו. מכל מקום לא הייתי ממליץ להתחיל את הלימוד של משנת הרב דווקא משם. ראוי קודם להתמלא מספריו האחרים של הרב ורק אחר כך לגשת אל ספר האורות, שהוא קודש קודשים כהגדרתו של הרב צבי יהודה זצוק"ל.
לימוד כתבי הרב קוק בגיל צעיר