• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

"בם בה בו"

הרב שמואל אליהו

ח תשרי תשע"ב
שאלה
למה בתפילות שבת אצל הספרדים המקובלים ואצל נוסח ספרד אומרים בתפילת ערבית של שבת 'וינוחו בה', בשחרית ובמוסף 'וינוחו בו' ובמנחה 'וינוחו בם'?
תשובה
כל אחד מהם זה ביטוי של מדרגה אחרת שקשורה לשבת. יש שבת בבחינה שאנחנו מקבלים- 'בה'. המנוחה שאנחנו מקבלים. בה- במנוחה. יש את הצד שאנחנו יותר אקטיבים בשבת, העבודה הרוחנית של השבת- בו. ויש את מנחה, שזה לקחת את כל העוצמות שאספנו במהלך השבת באופן פרטי- ולהפוך אותם למשהו כללי, - בם.