- פרשת שבוע ותנ"ך
- בא
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
את העבודה הזאת התורה משאירה, כביכול, למשה ולתורה שבעל-פה, שמשלימים את הפרטים החסרים וכל הדקדוקים על הדרך שבה יש לקיים את המצוות. במשנה ובתלמוד יש 63 כרכים של הסברים ופרטים כאלה, אבל משום-מה, בעניין חג הפסח ומצוותיו, התורה עצמה מספקת לנו את המידע הנחוץ.
דרך פשוטה אחת להבין את העניין היא לומר שההלכות והפרטים האלה נמסרו לעם ישראל לפני שהוא עמד בהר סיני ולפני שהתורה שבעל-פה נמסרה למשה רבנו ודרכו לבני ישראל. לפיכך משה היה צריך להסביר לבני ישראל בפירוט ובברור מה הם צריכים לעשות וכיצד עליהם לעשות את חג הפסח ואת קורבן הפסח כהלכתו.
התורה מתעדת לנו בנאמנות את ההוראות של משה לבני ישראל, הוראות שנשארו תקפות ומחייבות גם אחרי הפסח הראשון שנערך במצרים, ועם ישראל הוסיף לקיים אותן גם בעתיד. כל זה נכון מבחינה טכנית, אמנם, אך עדיין אין פה תשובה מספקת לשאלה מדוע הלכות הפסח מפורטות כל כך, כאשר ברור שמצוות אחרות שנוגעות לחגים אחרים מוזכרות בצמצום וזוכות להרבה פחות פירוט.
את התשובה לשאלה זו אפשר למצוא במהותו של חג הפסח עצמו. אין זה עוד חג חקלאי כמו שבועות או סוכות. הייחוד שלו איננו נובע אך ורק מהיותו יום זיכרון היסטורי, תזכורת לאירועים ומעשים שהיו בעבר, מפני שגם שבועות וסוכות הם ימים של זיכרון לאומי. ייחודו של חג הפסח טמון בנס שממנו נובעים כל החיים והמנהגים היהודיים שבאו אחריו. אפשר לומר שחג הפסח הוא החג של הקב"ה. לחג השבועות, לעומתו, נדרשה הסכמה של העם לקבל את התורה בהר סיני ולחג הסוכות נדרשה נכונות של העם לבנות סוכות ולגור בהן במסעותיו במדבר. פסח היה אירוע אלוקי, שבו הקב"ה כפה את רצונו על פרעה ועל מצרים וגם על בני ישראל.
מסיבה זו הייתה צריכה התורה להדגיש את החג ולומר לעם ישראל בפרוטרוט מה הקב"ה מצפה ממנו לעשות, ומכאן המורכבות של הלכות הפסח כפי שהן מופיעות בפרשת השבוע. פסח הוא חג שנכפה מלמעלה, ואילו שאר הרגלים הם ציון של אירוע הדדי יותר.
כאשר אנחנו מקיימים את הפסח כפי שאנו מצווים עליו בהוראות המפורטות בתורה, אנחנו נכנעים לסמכות האל בלי פקפוק או תביעות של היגיון. הלכות הפסח העמידו במבחן את הנאמנות ואת המשמעת של בני ישראל עוד לפני שהתורה ניתנה להם. ולכן חג הפסח הוא החג העיקרי בשנה, החג שעדיין נחגג ונשמר על ידי המוני בית ישראל.
שבת שלום,
הרב דוב בערל וויין
שֶׁלֹּא נִגְאֲלוּ אֲבוֹתֵינוּ מִמִּצְרַיִם אֶלָּא בִּזְכוּת אֱמוּנָה
הרב שמואל אליהו | שבט תשפ"ג
נזקי הארבה
"קול צופייך" - גליון 344
הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל | שבט תשס"ו
מותניכם חגורים' ביציאת מצרים ובמלחמת 'חרבות ברזל'
הרב יצחק בן יוסף | שבט תשפ"ד
קידוש החודש ומשמעות עם ישראל
שיחת מוצ"ש פרשת בא תשפ"ד
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"א שבט תשפ"ד
מה צריך לעשות בשביל לבנות את בית המקדש?
איך מגדירים כללי מלחמה?
מהו החידוש הכי גדול שיש בתורה?
מהו הדבר המרכזי של ארץ ישראל?
הלכות שטיפת כלים בשבת
סוד ההתחדשות של יצחק
הזיכרון המשותף לראש השנה ושבת
האם מותר לקנות בבלאק פריידי?
הפסוק המיוחד והמשונה בתורה
מהי המצווה "והלכת בדרכיו"?
הקשר בין ניצבים לראש השנה