- הלכה מחשבה ומוסר
- יסודות האמונה
- הלכה מחשבה ומוסר
- ביטחון בה'
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
עמרם בן סולטנה
שרת המדיה מוקדש על ידי משפחת גרין לעילוי נשמת יקיריהם
לא את כל פרטי ההנהגה האלקית אפשר להשיג ולהבין. אבל בהתבוננות כללית על כל הבריאה רואים את הסדר הנפלא את הצדק ואת הטוב האלקי המלא עולם. ומהכלל אל הפרט. כשם שכלל העולם מונהג לטובה. וזה כל ענינו של העולם לגלות את הטוב האלקי העליון מתוך כך גם הכרה אישית שכל מה שקורה לכל אחד ואחת בעולם הוא לטובה ולברכה. כזה היה נחום איש גם זו שכל צרה שבאה אליו אמר עליה גם זו לטובה. קבלת הצרות יכולה אפילו לשמח. כי אדם מרגיש שהצרות מכפרות על החטאים שחטא, וזה משמח אותו. כאדם הפורע חוב המרגיש הקלה ושמח בזה. איש כזה יודע גם לעודד אנשים אחרים בעת צרתם ולהקל עליהם והם מקבלים חזוק ממנו ומודים לו וזה מוסיף שמחה.
כל זה ביחס לצרות הפרטיות ואולם כך גם המבט על הצרות של הכלל. כאשר עולות על לבו מחשבות של צער על אורך הגלות על פזור האומה בכל הארצות. על החולשה הרוחנית והפיזית של עם ישראל שנאת ישראל האנטישמית. הלחץ שהגויים לוחצים אותנו. הוא מתנחם תחילה בהצדקת הדין הוא יודע שהכל ניתן על ד' שופט צדק דין אמת. והוא מתנחם שהצרות מכפרות והם מסלקות את עונש של העברות. הם מזככות את האומה ומכשירות אותה להדבק שוב אל ד' יתברך. אם עולה על הלב מחשבת יאוש האם יש תקוה האם עם ישראל יוכל פעם לשוב למעלתו להתאחד על כל המניעות אם עולה ההרהור התחיינה העצמות האלה. הוא מעלה לנגד עיניו את נס יציאת מצרים ואיך ישראל יצאו מעבדות לחרות וכמה מעלות טובות למקום עלינו כמה נסים ונפלאות עשה ד' לנו אז. וזה מבטיח את תקות העתיד. והאמונה בגאולת ישראל השלמה. אינה שטחית חצונית והדבור עליה אינו כצפצוף הזרזיר אלא היא איתנה וחזקה.
זהו תיאורו של היהודי השלם זו מדרגת החסיד בישראל כך מתאר אותו החבר לפני מלך כוזר. ומלך כוזר כששמע זאת מגיב ואומר איש כזה חיי חיים מאושרים אפילו בגלות אמונתו ובטחונו מגן עליו מכל הצרות והוא זוכה באמונתו זו בשני עולמות גם טוב לו בעולם הזה וגם וגם הוא בן עולם הבא.
לעומת זאת מי שמתמרמר ואינו נושא את עול הצרות באהבה אלא הוא סובל מהם ולא רוצה בהם הוא מפסיד כמעט את כל שכרו בשני העולמות חוסר האמונה והבטחון גורמים לו להפסיד את העולם הבא וגורמים לו לסבול בעולם הזה. אך המאמין מאושר וזוכה בשניהם. זה היה עוד פרק ביסודות האמונה על-פי הכוזרי.
יסודות האמונה (51)
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
48 - 48. החסיד - היהודי האידיאלי המושלם - המשך
49 - 49. אמונה שלמה מביאה לביטחון בה'
50 - 50. מאה ברכות ביום
טען עוד
24. משמעות העולם - הבא
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | התשס"ב
מצב עמ"י בגלות ללא בית המקדש
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | תשס"ד
43. מעלות לשון הקודש - המשך
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | תשס"ה
4. מגבלות ההגיון האנושי להשגת האמונה
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | חשון ה'תשס"ב
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
ראש מוסדות ישיבת בית אל, לשעבר רב הישוב בית אל, מייסד ערוץ 7. מתלמידיו הקרובים של מרן הרצי"ה זצ"ל לקורות חייו המלאים לחץ כאן.
נתיבות עולם - נתיב העבודה – סיכום פרק י' - י"א (1)
שיעור מס' 99
כ"ו סיון תשפ"ג
מהו התוכן האמיתי של העולם?
לנתיבות ישראל - סיום מאמר "והנצח זו ירושלים"
ג' אב תשפ"ג
נתיבות עולם - נתיב העבודה – סיכום פרק יח (6)
שיעור מס' 117
כ"ב תמוז תשפ"ג
נתיבות עולם - נתיב העבודה – סיכום פרק י'
שיעור מס' 98
כ"ה סיון תשפ"ג
למה משתכרים בפורים? איך עושים זאת נכון?
החיבור הרוחני של פסח ושבועות
איך זוכים לראות את אליהו הנביא?
מהי המצווה "והלכת בדרכיו"?
חידוש כוחות העולם
נס חנוכה בעולם שכלי ?
הזיכרון המשותף לראש השנה ושבת
בריאת העולם בפרשת לך לך
איך ללמוד אמונה?
היסוד הגדול שנלמד מרבי שמעון בר יוחאי
ללמוד להתייחס