בית המדרש

  • הלכה מחשבה ומוסר
  • העצמה אישית
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
undefined
2 דק' קריאה
אם נבקש מקבוצת אנשים להגדיר 'איכות חיים', מרביתם יתייחסו למצב הכלכלי שלהם כמרכיב מרכזי בהגדרה. רבים תולים את 'איכות החיים' שלהם במצב חשבון הבנק, גודל הדירה, דגם המכונית, תדירות הנסיעות לנופש בחו"ל וכדומה.
אין ספק, שמצב כלכלי טוב תורם לחיים נוחים יותר, ובהחלט אפשר להחשיבו כגורם משמעותי ל'נוחות חיים'. אולם, אם אדם תולה את איכות החיים שלו – אושרו האישי, הצלחתו בחיים, הכישורים האישיים והקשרים החברתיים שלו וכיוצא באלה, בדברים חיצוניים, אז מרכז השליטה שלו חיצוני. אדם שחש עצבות בשל העובדה שאין לו את כמות הכסף לה היה מצפה, מאפשר לגורם הכלכלי לשלוט בו. "איזהו עשיר השמח בחלקו" לימדו אותנו חז"ל. השמח בחלקו יודע ששמחת החיים שלו תלויה בו, כי מרכז השליטה שלו אצלו והוא בוחר להיות שמח. במידה ומצבו הכלכלי שולט ברגשות שלו, מרכז השליטה שלו יצא מאחריותו ועבר לגורם אחר חיצוני לו.
מובן מאליו, שאדם שמרכז השליטה שלו אצלו ובחירתו היא מתוך הנעה פנימית, עובד למחייתו ולא פוטר את עצמו מלהשיג מקור הכנסה, ואף מתאמץ להגדיל את הכנסתו מידי פעם ולשפר את מצבו הכלכלי. עם כל זאת, הדאגה שלו לפרנסתו נעשית מתוך שליטה ובחירה ואינה יוצרת חרדה או שולטת ברגשותיו. זאת ועוד, גם אם מצבו הכלכלי העכשווי לא תואם את ציפיותיו, הוא לא נותן לזה להשפיע עליו ולקלקל לו את איכות ושמחת החיים שלו. הוא בהחלט יכול לבחור לפעול לשינוי המצב, אך אושרו לא תלוי בזה. הוא שמח בחלקו.
בראש השנה הבא עלינו לטובה כשנתפלל ונבקש 'זכרנו וכתבנו לחיים', נכוון לחיים בהם אושרנו והערכתנו העצמית אינם תלויים בהישגים חיצוניים או רכוש חומרי אותו צברנו, אלא ביכולתנו להניע את עצמנו מבפנים ולבחור בחיים בהם אושרנו ושמחת החיים שלנו הם פנימיים ולא תלויים בסביבה או בגורמים חיצוניים.
הארות והערות, שאלות ורעיונות לנושאים שמעניינים אתכם, יתקבלו בשמחה: [email protected]
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il