בית המדרש

  • משפחה חברה ומדינה
  • מאמרים נוספים
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

רויטל בת לאה

הנהגה לאומית בדרך לתורת ארץ-ישראל

מה אנחנו יכולים ללמוד מחוק טל? האם הלימוד בארץ ישראל צריך להיות שונה מאשר הלימוד בחו"ל? תורתה של הארץ ותורתו של משיח.

undefined

הרב אליקים לבנון

תשס"ו
3 דק' קריאה
אנו מכירים שני מושגים הנוגעים לתורה: האחד, תורת ארץ ישראל. המדרש על הפסוק "וזהב הארץ ההיא טוב" (בראשית ב, י"ב): אין תורה כתורת ארץ ישראל. המושג השני הוא תורתו של משיח: "תורה שאדם למד בזמן הזה הבל היא לפני תורתו של משיח" (קהלת רבה י"א, ח). רבים תוהים ומחפשים מהי תורה זו. יש המנסים לחדש כיוונים בנסתר, או בלימוד ירושלמי וכדו', ויש הממשיכים במסורת אבות, וסבורים שעצם הלימוד בארץ-ישראל גורם לו להיות תורת ארץ-ישראל.

כלפי מה דברים אמורים?
אנו צריכים לחזור לדברי חכמים. תורת ארץ-ישראל מחוברת עם תורתו של משיח. שנים ארוכות היינו בגלות, למדנו הרבה תורה ואנו יודעים בדיוק כיצד לנהוג בשבת ובענייני כשרות ובכל ענייני המעשה הפרטיים. אבל נעלמה מאתנו תורת הנהגת הכלל, שהיא תורתו של מלך בכלל, ותורתו של מלך המשיח בפרט. לכן אנו היום בדרך אל תורת ארץ-ישראל. כאשר תקום הנהגה לאומית חדשה וטובה, אשר תפעל למצוא את המשותף והשווה בין כל חלקי העם, ויחד עם זאת לתת לכל כוח גם זוויות ביטוי מיוחדת שלו - אז נוכל להתקדם ולחשוף את סודות תורת הנהגת הכלל בארץ-ישראל, היא תורת ארץ-ישראל.

מי יכול לשמש מורה דרך בלימוד תורת ארץ-ישראל?
עדיין מוקדם מדי לחפש אישיות כזאת. אנו זקוקים היום למורה דרך כיצד לחבר את חלקי האומה המפוזרים והמפורדים. כאמור, רק לאחר הקמת הנהגה לאומית מאחדת (לא מאוחדת, אלא מאחדת את חלקי העם) נוכל למצוא את מי שיורה לנו מהי תורת ארץ-ישראל. כדוגמה לחשיבה כוללת שהיא ראשית הנגיעה בתורת ארץ-ישראל, ניתן להביא את יחסי הכוחות בארץ-ישראל. מרן הרב קוק זצ"ל לימדנו לראות את שלושת הכוחות הפועלים בציבוריות הישראלית: "שלושה כוחות מתאבקים כעת במחנינו", (אורות ע"מ ע'): הכוח הליברלי, האוניברסלי הכללי, הכוח הלאומי, וכוח הקודש.

לכאורה, אדם דתי וירא שמים יכול לטעון: מה לי ולכוחות האחרים?. אני אעמוד על כך שכולם ילכו בדרך הקודש. כולם צריכים לחזור בתשובה ולקבל עליהם את דרך האמת. חידושו של מרן הרב קוק פותח בפנינו צוהר לתורת ארץ-ישראל. מנהיג גדול מביא לאיחוד הכוחות. על כן, אם משמים נטע הקב"ה חלוקה זו באותו דור, דרכה של תורה היא לנהוג כבוד בכל כוח, לתת לו פתח וביטוי, ובעיקר - לדעת שכל כוח מצמצם את השפעת זולתו ומגביל את כוח הפעולה שלו. למרות הצמצום וההגדרה, צריך כל אחד לשמוח ולברך על כך שיש כוח אחר המגבילו. בדורנו נשתנו הכוחות והכוח הלאומי למעשה קרס. תפקידו של מנהיג על-פי תורת ארץ-ישראל הוא לאבחן מחדש את הכוחות, לראות את החיוב שבכל אחד ולקבצם יחדיו לעבודה משותפת.

בעניין חוק טל
דוגמה לסוגיה העומדת על הפרק ומשוועת להתייחסות מתוך תורת ארץ-ישראל היא הגיוס לצה"ל, חוק טל וכדו'. צה"ל הוא ביטוי לכוח הלאומי. עם קריסת כוח זה, חזר גם הצבא והסתאב, והחל להתעסק בפוליטיקה ובעניינים נוספים שאין לו כל קשר אליהם, עד כדי התעסקות בגירוש ובחורבן. הגדיל לעשות כבוד בית המשפט, אשר נטל חוק שתפקידו היה לקרב בין חלקים שונים בעם, דתיים וחרדים עם שאינם כאלה, ולמעשה עיקר אותו וביטל אותו. כאן ניכר חסרון ההנהגה המאחדת. אילו היינו זוכים, היו הכול מתאחדים סביב "עזרת ישראל מיד צר" מתוך רצון לתת יד איש לרעהו. בהיעדר היד המכנסת, גוברת ידם של המפרידים, "יתפרדו כל פועלי אוון", ואת התוצאה אנו חשים בכל יום.

האם אופן הלימוד בבית המדרש צריך להשתנות בארץ-ישראל?
הלימוד בעולם הישיבות, בעת הזאת, ודאי צריך להישאר כמו שהוא. תמיד אפשר לשפר ולהתקדם, אבל באופן עקרוני, לא זה השינוי המתבקש. יש מקום ועניין להוסיף ולהרחיב בלימוד חכמת הכלל, ערך הציבור ונקודות נוספות שבהן נוגעת חכמת הנסתר יותר מאשר חכמת הנגלה. אבל גם חכמת הנסתר צריכה לצאת מהגלות ולעלות לארץ-ישראל. דורות רבים למדו את הנסתר כפי שניתן היה ללמדו בגלות. גם בכך נפתח לנו חלון בתורתו של הרב קוק, אשר נטל את העקרונות של פנימיות התורה, ובנה מהם תבניות לחיי הכלל. לדוגמה: היחס לארץ-ישראל ולמצוותיה, קיום המצווה כמאמרה לעומת קיום חיים בארץ (דבר שבא לידי ביטוי בהיתר המכירה בשמיטה), היחס לשומרי מצוות ולאלה שאינם. כל אלה הינם תרגומים של החכמה הפנימית עד כדי הסקת מסקנות הלכה למעשה.

המאבק על ארץ-ישראל מול הנושא החברתי
ערכים טובים קיימים לעד. ערך האמונה, תורה וארץ-ישראל חיים וקיימים. אולם יש זמנים שבהם צריך ליצור את התשתית הקודמת לכך. כיום, האוזניים אינן כרויות לשמוע ערכים אלו. כל אחד עסוק בעצמו, במשכורתו, במעמדו, ומעטים הם אשר טובת הכלל לנגד עיניהם. הצורך הגדול הוא, לבנות פנימה את הציבוריות הישראלית. במקום להעמיד את שר החוץ כפועל מרכזי, צריך להעמיד את שר הפנים כעמוד השדרה. עמו צריכות לפעול כל המערכות הדואגות לפנים: חינוך, עבודה, רווחה, בריאות וכדו'. כל מהדורת חדשות צריכה לפתוח בדאגה לשיקום פנימי, ולא ביחסנו עם העולם, גם לא עם הפלסטינים. יש לתת לצה"ל את היד החופשית לטפל בטרור. העם כולו צריך לבנות מחדש את הקהילה בישראל, את דאגת איש לרעהו ואת הקשר בין הורים לילדיהם וכדו'. זה החזון הגדול של הנביא: "והשיב לב אבות על בנים ולב בנים על אבותם".
----------
מתוך הירחון "קומי אורי" היוצא לאור ע"י תנועת קוממיות.
לפרטים והזמנות: kumiori@gmail.com
טלפון: 02-9974424


את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il