- משפחה חברה ומדינה
- זהירות בדרכים
- מדורים
- יש שואלים
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
אשר בן חיים
שרת המדיה מוקדש על ידי משפחת גרין לעילוי נשמת יקיריהם
וכעין זה יש בשולחן-ערוך חלק חושן משפט סימן שעט, שאם שני אנשים היו מהלכים זה אחר זה, הראשון נושא קורת עץ ואחריו הולך אדם שנושא חבית חרס, ונשברה החבית בקורה, בעל הקורה פטור, כי בעל החבית שהלך מאחוריו היה צריך לשמור מרחק. ואם עמד בעל הקורה לנוח מכובד הקורה, ובגלל זה נתקל בו בעל החבית, בעל הקורה חייב. ואם מזהיר בעל הקורה את בעל החבית ואמר לו "עמוד!", פטור, כיוון שבעל החבית אשם שלא עצר. וברור שאין הבדל אם היו מהלכים רגלי, או בעגלה, או ברכב. תמיד האחרון צריך לשמור מרחק ולא להתקרב לזה שלפניו. ואם עמד הראשון לפתע, הראשון אשם. ואם הזהיר, אם אותת שהוא נעצר, והשני לא שם לב לאיתות, השני אשם.
הווי אומר, אילו היו מכוניות בזמן חכמי המשנה היו נקבעים במשנה ובגמרא ובשולחן-ערוך הלכות נהיגה וחוקי תנועה, כמו שנקבעו הלכות המהלכים ברשות הרבים. על כן יש להתייחס לחוקי התנועה כאילו הם הלכות של תורה-שהרי הם כלולים במצות "ונשמרתם מאד לנפשותיכם" (דברים ד; טו, כג; יא) והם נובעים מאיסור להזיק את חברו, בין בגופו ובין בממונו.
על כן כל רב שמלמד את תלמידיו הלכות שבין אדם לחברו, ומדריך את תלמידיו איך להזהר שלא לפגוע באחרים, אם הם תלמידים שהגיעו לגיל שמותר לקבל רשיון נהיגה, עליו ללמד אותם הלכות זהירות בדרכים, ולרדת לפרטים ולהסביר את החיוב לא לנסוע במהירות מופרזת, לא להתקרב לרכב שמלפנים, ולשמור מרחק סביר שיאפשר לעצור במקרה שהרכב מלפנים ייעצר לפתע מסיבה כלשהי, וכן לא לעקוף רכב, אלא מתוך זהירות וכדומה, שכל אלו איסורי תורה ממש הם, וצריך ללמדם לפרטיהם, כמו בכל הלכות שולחן-ערוך, "וכל העובר על דברים אלו וכיוצא בהם, ואומר:'הריני מסכן בעצמי ומה לאחרים עלי בכך' או: 'איני מקפיד בכך', מכין אותו מכת מרדות, והנזהר מהם עליו תבוא ברכת טוב" (שולחן ערוך חושן משפט, תכז;י).
תפילת הדרך במקום סכנה
הרב יוסף צבי רימון | תשרי תשפ"א
איסור נהיגה לא זהירה
הרב אליעזר מלמד | טבת תשע"ט
זהירות בדרכים 2
מתוך פניני הלכה ליקוטים ב' פרק י' "נהיגה זהירה ותפילת הדרך"
הרב אליעזר מלמד | יג' שבט תשס"ח
רכב שניזוק מערימת עפר
מתוך כנס דיני ממונות ה-18 של ארגון הליכות עולם
הרב יורם כהן | כ' כסליו תשס"ט
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
ראש מוסדות ישיבת בית אל, לשעבר רב הישוב בית אל, מייסד ערוץ 7. מתלמידיו הקרובים של מרן הרצי"ה זצ"ל לקורות חייו המלאים לחץ כאן.
נתיב העבודה - המשך פרק י"ח (11)
שיעור מס' 75
כ' אייר תשפ"ג
מהו התוכן האמיתי של העולם?
לנתיבות ישראל - סיום מאמר "והנצח זו ירושלים"
ג' אב תשפ"ג
נתיבות עולם - נתיב העבודה – סיכום פרק ז (1)
שיעור מס' 90
ט"ו סיון תשפ"ג
נתיב העבודה - המשך פרק י"ז (4)
שיעור מס' 63
ב' אייר תשפ"ג
מה המשמעות הנחת תפילין?
הלכות שטיפת כלים בשבת
מתנות בחינם
מה הייעוד של תורת הבנים?
שלוש המצוות שנצטוו ישראל בכניסתם לארץ ישראל
מה מברכים על מנה אחרונה?
מהות ספר ויקרא ופרשת זכור
האם מותר לפנות למקובלים?
איך ללמוד גמרא?
איפה מדליקים נרות חנוכה בבניין?
תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד