בית המדרש

  • פרשת שבוע ותנ"ך
  • פשט ודרש – הרב משה גנץ
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
undefined
4 דק' קריאה 28 דק' צפיה
המטרה העקרית של שיעור זה הרי היא, ההדרכה שלא ללכת נגד השכל הישר . לכאורה זהו מושכל ראשון, אך לימודי האמונה חושפים בפנינו שצריך לשוב ולברר נקודה זו.
נזכיר על כך מדברי כמה רבותינו:
ראב"ע "השכל שליח ה'" (משלי כב, כא). כלומר השכל ניתן להדריכנו. וכך ריה"ל "חלילה לאל מהיות דבר התורה סותר עדות דבר הנראה עין בעין או דבר שהוכח במופת שכלי" (כוזרי א, סז. תרגום אב"ש).
האריך בעניין זה גם הרמב"ם בהקדמתו לפרק חלק, וכן בהקדמתו למורה הנבוכים חזר על הדברים. "התבונן כמה נפלא הוא הדבר הזה בתיאור המשל המחוכם! לפי שהוא אומר כי הדבר שהוא בעל שני פנים, כלומר: שיש לו פשט וסוד, ראוי שיהא פשטו נאה ככסף, וראוי שיהא תוכו יותר נאה מפשטו, עד שיהא תוכו ביחס לפשטו כזהב לגבי הכסף; וראוי שיהא בפשטו מה שיורה למתבונן על מה שיש בתוכו, כמו התפוח הזהב הזה, שכוסה ברשת של כסף שנקביה דקים מאוד, אשר כאשר רואים אותו מרחוק או בלי התבוננות מעמיקה, אפשר לחשוב בו שהוא תפוח כסף, וכאשר יתבונן בו היטב בעל עין חדה, יתברר לו מה שיש בתוכו, וידע שהוא זהב". (תרגום ר"י קפאח הוצאת מוסד הרב קוק עמ' י).
דברי החכמים הם תפוחי זהב במשכיות כסף . המתבונן מבחוץ יחשוב כי התפוח מכסף, שגם לו ערך גדול, אך המעיין ידע לחשוף את הזהב.
עם כל זה צריך לדעת שלא כל דבר בעולם אנו מבינים, יש את מה שמעבר לשכל. לדוגמה אין לשכל כח ללמדנו מדוע לגנוב אינו טוב, לב טוב אינו דבר שכלי.
המוסר נמצא מעבר לשכל, דומה הדבר לאוזניים שאין בכוחם לדעת מה בין ירוק לאדום. כך העיניים לא מבינות במנגינה, כל איבר מעולה ומצויין אך בתחומיו שלו. המוסר קיים גם אם השכל לא מבין אותו, זה שייך לנפש. אמנם את זה השכל גם לא מרחיק, צריך לעיין שלא ירחיק השכל דבר (ולא תמיד תהיה תשובה).
כמו שדיבר הרמב"ם על תפוחי זהב במשכיות כסף, יש בדברי חז"ל גם תפוחי זהב במשכיות פלסטיק! לדוגמה אגדות רבב"ח (בבא בתרא עג, ב) הן עטופות בפלסטיק, סיפורי סבתא קטנים ליד אגדות אלו. אמנם התוכן הפנימי שלהם בעל ערך של תפוחי זהב, ככל דברי החכמים.
דברי המהרש"א בתחילת פרק הספינה הינם קושיא גדולה על דברינו. "אף כי באמת אין להכחיש פשטי הדברים כמ"ש יורדי הים באניות עושי מלאכה במים רבים המה ראו מעשי ה' וגו' ותרומם גליו יעלו וגו' מ"מ יש כאן דברים בגו". הנה כותב המהרש"א שהדברים מתפרשים גם על פשטם, כיצד אפשר לומר כך על אגדות כאלו? אכן, יש ליישב שהמרש"א התייחס לאגדות יורדי הים שקדמו לאגדות רבב"ח. כך פתח בדבריו "יורדי הים באניות", ולאגדות אלו יש פשט שאינן באות לתאר את המציאות, אלא את חוויותיהם של המלחים. וכבר אמרו חז"ל שהספנים רובם חסידים (קידושין פב, א), שחייהם תלויים על בלימה.

עסקנו עד כה בעיקר במדרשי אגדה, המדרש מטרתו לצבוע את הסיפור בצבעים עזים כך שהמסר יכנס למעמקי הנשמה. והנה יש לשאול, שהרי לימודנו פוגע במדרשים. מטרת המדרש להחדיר את המסר לנפש, על כן הוא צובע את הדברים בצבעים עזים. החקירה אחר הפשט מכהה את פעולתו. אמנם התבוננות בדברי רש"י תחשוף שכך עשה הוא, נמצאנו למדים שעבודה זו חשובה על אף הנזק שנראה יוצא ממנה.
העולה מדברינו, במפגש עם מדרש אגדה אין לשאול 'היה או לא היה', אלא לשאול 'מה באה האגדה ללמדנו '. מהו המסר החבוי בדברי חז"ל שלפנינו.

נעבור כעת לנושא חדש, היחס למדרשי הלכה . שגם עוקרים את פשט הפסוקים בדרשותיהם.
ראשית נציין שהפשט אינו ההבנה הראשונית העולה מן הטקסט, אלא מה שעולה מתוך הכרת המציאות, המדברים, ההקשר והמנגינה. לדוגמה אם אומר למישהו "עוף מכאן" יחשוב הקורא שיש לו כנפיים, המכיר את המציאות יבין שכוננתי "הסתלק מכאן".
דבר נוסף הוא הכרת הכותב, יש שמדבר בשטף ואין משמעות לדייק במילותיו. לעומת זאת מי שמדקדק בכל מילה הרי שהפשט אצלו מקבל קומה נוספת עמוקה יותר. עם כל זאת יש לחלק בין פשט לדרש.
המלבי"ם בהקדמתו לפירוש ספר ויקרא כותב שמטרתו להראות כי " האגדה היא עומק הפשט ". וכותב שם המלבי"ם תרי"ג כללים למלאכה זו. אנו לומדים מדבריו כי ישנם כללים ודרכי לימוד למדרשים, אך לענ"ד אין לקבל את המסקנה שמדובר בעומק הפשט.
דרשה לשון "דרש דרש משה" (ויקרא י, טז), חיפוש. הדרשה מחפשת את המסתתר בעומקם של דברים.
נניח ששני אנשים כתבו ביניהם חוזה, לאחר זמן צצה מחלוקת בין הצדדים בדבר מה שלא נדון מראש. בבואם לפני מגשר הציע הוא בפניהם לחפש בתוך החוזה כיצד לנהוג בנידון, פתרון זה הרי הוא כדרישת החוזה. על ידי העיון בנוסח נוציא מתוכו דברים שלא דובר עליהם בעת כתיבתו, אך היו חבויים בתוכן דברינו.
דוגמה לדבר דין עד אחד הנאמן להתיר אשה מעיגונה, תקנת זו היא דרבנן. אעפ"כ דורשים "מדרש כתובה" (יבמות קיז, א). לפיכך תשלום הכתובה תלוי בחתונת האשה לאחר, אף שבעת הכתיבה התכווין הבעל למציאות שהוא ודאי מת או גירש ולא לספק כמו המקרה של עגונה. מדרש זה מלמדנו כי הדרשות אינן פשט אך הן בהחלט בעלות ערך .
עם דעת המלבי"ם מסכים גם הכתב והקבלה, שהדרשות עומק הפשט. אך חלק עליהם הגר"א, נזכיר את דבריו ונרחיב בהם שוב בשיעור הבא.
"פשטא דקרא גם המזוזה כשרה אבל הלכה עוקרת את המקרא וכן ברובה של פרשה זו וכן בכמה פרשיות שבתורה והן מגדולת תורתנו שבע"פ שהיא הלכה למשה מסיני והיא מתהפכת כחומר חותם חוץ המצות שבאו במנצפ"ך שהם מישרים וכמ"ש (מכות כ"ב ע"ב) כמה טפשאי אינשי דקיימי מקמי ס"ת כו' ואתו רבנן כו' וכן בפיגול ורוב התורה ע"כ צריך שידע פשוטו של תורה שידע החותם. וכן במרצע" (אדרת אליהו שמות כא, ו).
"יתהפך כחומר חותם", בעבר כשרצו לשמור על סודיות מכתב היו חותמים אותו בחתיכת בוץ ומטביעים בה חותם. כך המקבל ידע אם מישהו קרא את הדברים. והנה החותם הוא מטביע צורה בבוץ בדיוק הפוך מגופו הוא, מה שבחותם בולט בחומר ישקע ומה שבחותם שוקע בחומר יבלוט.
מפרש הגר"א שכך הם דברי החכמים, כחותם שהוא הפך החומר אך כך מטביע צורתו. בדברים אלו נרחיב בעז"ה בשיעור הבא.




ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
  • הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
  • הרב אליעזר מלמד
    הרב אליעזר מלמד
  • הרב חגי לונדין
    הרב חגי לונדין
  • הרה"ג דוב ליאור
    הרה"ג דוב ליאור
  • הרב חנן פורת ז"ל
    הרב חנן פורת ז"ל
  • הרה"ג שלמה פישר זצ"ל
    הרה"ג שלמה פישר זצ"ל
  • הרב יהודה מלמד
    הרב יהודה מלמד
  • הרב דב בערל וויין
    הרב דב בערל וויין
  • הרב משה אליה
    הרב משה אליה
  • הרב הגאון שאול ישראלי זצ"ל
    הרב הגאון שאול ישראלי זצ"ל
    undefined
    4 דק'
    מלחמת "חרבות הברזל"

    הרב זלמן מלמד בפנייה לח'אמנאי שר"י

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח סיון תשפ"ה
    undefined
    אחרי לידה

    אחרי לידה

    חוברת הכנה לקראת לידה

    א) הלכות שבת הנוגעות לימים שלאחר הלידה, ב) דיני אישה מיניקת, ג) היטהרות לאחר לידה, ד) דיכאון אחרי לידה , ה) ברית מילה, ו) ברכת הגומל, ז) המתנה בין לידות, ח) תפילה במניין בימים שאחר הלידה, ט) תורה ותפילה עם גידול הילדים,

    הרב עודד מילר | תמוז תשפ
    undefined
    עקב

    מְהָרְסַיִךְ וּמַחֲרִבַיִךְ מִמֵּךְ יֵצֵאוּ

    הרב יוסף כרמל | אב תשע"ה
    undefined
    אמונת עיתך

    מצבים מיוחדים בטבילה – חלק א

    באדיבות מכון התורה והארץ

    הלכות טבילה מאת מכון פוע"ה. כותבי המאמר הרב גבריאל גולדמן והרב מנחם בורשטין.

    רבנים שונים | תשע"ד
    undefined
    פרשת שבוע

    עָלֹה נַעֲלֶה וְיָרַשְׁנוּ אֹתָהּ כִּי יָכוֹל נוּכַל לָהּ

    הרב יוסף כרמל | סיון תשע"א
    undefined
    נוסחי תפילה

    תפילה לשלום המדינה ולחיילי צה"ל

    הסידור המהיר
    undefined
    נושאים שונים

    הלכות ייחוד

    מהו ייחוד? , מקור האיסור, טעם האיסור, טעם האיסור, מה דעתכם? האם יש בעיה בקשר שכזה?, חומרת המעשה, גיל המתייחדים, מקום הייחוד ,מספר המתייחדים, מצבים מצויים: במקום העבודה, בתנועת נוער, מאורסים.

    הרב יוני לביא | אלול תשס"ח
    undefined
    דיני כשרות

    הלכות טבילת כלים

    א - טבילת כלים שנקנו מגוי , ב - המקווה, ג - הטבילה , ד - ברכת הטבילה , ה - אילו כלים צריכים טבילה , ו - דין האוכל שהונח בכלים שלא הוטבלו , ז - כלים במסעדה , ח - אורח , ט - כלים חשמליים.

    הרב אליעזר מלמד | כח אדר א תשס"ח
    undefined
    תורה בכותרות

    בנפול אויבך אל תשמח!?

    מאז יציאת מצרים ועד ימינו אנו נאבקים אנו עם אויבנו. החשיבות בעצם המלחמה ברורה ואין כאן המקום להרחיב על כך. אך מה דין השמחה בעת הנצחון? האם אנו אמורים לשמוח כאשר אנו משמידים את אויבנו? האם אפשר שלא לשמוח? מקורות ללימוד עצמי.

    הרב אביעד שטטמן | ו' ניסן, התשס"ד
    undefined
    הלכות צומח ובעלי חיים

    הלכות שילוח הקן

    גדרי מצוות שילוח הקן; ביאור טעמי המצוות בכלל ומצווה זו בפרט; האם יש חובה לקחת את הביצים? דעת הפוסקים ודעת המקובלים; דברים שחובה לדעת לפני קיום המצווה; כיצד משלחים ודין הברכה.

    הרב אליעזר מלמד | תשנ"ד
    undefined
    21 דק'
    צניעות

    הלכות צניעות א'

    מקורות האיסור; האיסור הכללי; מנהגים; צניעות בנשים; ילדות קטנות; מכנסיים לנשים; בגד אדום

    הרב אליעזר מלמד | סיון תשנ"ד
    undefined
    35 דק'
    שיעורים נוספים ברפואה

    הפסקת הריון

    הלכות: התנגשות בין חיי האם לחיי העובר. איסור הפלה בבני נח. איסור הפלה בישראל. האם ניתן להתיר ביצוע הפלה במקרים קשים. שלבי ההריון להיתר הפלה. הפלת עובר חולה תיי-זקס. תסמונת דאון. כשיש חשש שהעובר בעל מום. אמינות הרופאים והתייעצות עם רב. האם רצוי לבצע בדיקה לגילוי פגמים בעובר. עובר ממזר. נערה לא נשואה שנכנסה להריון. האם מותר להפיל לצורך בריאות האם. חולת סרטן שנכנסה להריון.

    הרב אליעזר מלמד | אב ה'תשס"א
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il