פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט מג ז

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט מג ז

סעיף ז[עריכה]

שטרי חוב המוקדמים, פסולים, שהרי טורף בהם לקוחות שלא כדין. ולפיכך קנסו אותו חכמים, ולא יגבה בשטר מוקדם אלא מבני חורין, גזרה שמא יטרוף בו מזמן ראשון שהקדימו (ב"מ עב,א ע"פ רי"ף ורמב"ם). ואם יטעון הלוה: פרעתי, דינו כטוען כן בשאר שטרות. ואם טען: להד"מ, הוחזק כפרן (בעה"ת). (וי"א דפסול לגמרי) (טור בשם ר"י והרא"ש והוא בפרק א"נ וריב"ש סי' שפ"ב מיהו ראיות הריב"ש שם יש לדחות וכמ"ש בספרי ע"ש).

שטר מוקדם: רי"ף,רמב"ם,רש"י,שו"ע: כשר לגבות מבני חורין.

תוס',רמ"א: פסול לגמרי. הטור הבין שכן גם דעת הרא"ש כיוון שהביא דעת התוס' באחרונה, והב"י כתב שנראה שלא הכריע.

רש"ל,סמ"ע: גם לדעת ר"י והרמ"א לא נפסל לגמרי, אלא נפסל לענין שכנגדו נאמן לטעון פרעתי, אך אם טוען להד"ם אינו נאמן והוחזק כפרן.

ש"ך: נפסל לדעתם לכל הענינים. אמנם דעת ר' יונה כדברי הסמ"ע, אך דעת ר"י והרמ"א אינה כך.

כתב עליו שראוי לטרוף רק מזמן זה: הסמ"ע כתב שאין בי"ד כותבים על השטר שא"א לטרוף בו אלא מזמן זה ע"מ להכשירו, משום קנס, כיוון שבתחילה היה ראוי לגבות בו מזמן ראשון, והסכים עימו הש"ך כי בגלל שנראה פיסולו בבי"ד שוב אין לו תקנה, כפי שנפסק בסימן מה,יד לגבי הרחיק שתי שיטין, וכתב הש"ך שלפי"ז אם המלווה עצמו כתב עליו כן קודם שנראה בבי"ד הריהו כשר.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.