פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט מה ד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט מה ד

סעיף ד[עריכה]

עדים שאין יודעים לחתום, וקרעו להם נייר חלק וחתמו על הרשום, מכים אותם מכת מרדות (גיטין יט,ב), והשטר פסול (רמב"ם). (ויש מכשירין השטר) (טור והמגיד פ' כ"ד מהלכות מלוה בשם רשב"א) (ועיין בר"ן פ"ב דגיטין).

מקרעים להם: גמרא: רב כהנא נגדיה לההוא דעבד עובדא בשאר שטרות (ודוקא בגט הקלו משום עיגונא).

רמב"ם,שו"ע: שטר כזה פסול. אחרת לא היה מכהו, וכי מכים כל מי שעבר על ל"ת של דבריהם, אלא השטר פסול ולכן היכוהו לפי שיכולה לצאת תקלה על ידו.

רשב"א,רמ"א: כשר. כיוון שבגט מותר לעשות כן, ודאי שכשר עכ"פ בדיעבד אף בשאר שטרות.

פי' מקרעים להם: רש"י: משרטטים על השטר שריטות בצורת האותיות והעדים ממלאים מבפנים.

ר"ח,ר"ן: עושים שבלונה מנייר אחר ומניחים על השטר, וכך העדים כותבים. הר"ן דחה את פרושו של רש"י, שחקיקה הוי כתב וא"כ זהו כתב על גבי כתב ופסול.

סמ"ע: פסק כר"ח.

ש"ך: פסק כרש"י. הש"ך כתב שכן משמע מלשון הרמב"ם והשו"ע[1], וכתב שהתוס' והרשב"א כבר יישבו שאין כאן כתיבה גמורה אלא רק רושם קצת.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. יש לעיין בדבר, שהרי הב"י הביא שהרמב"ם לגבי גיטין כתב שרושמים להם ברוק שאינו מתקיים, משמע שברושם המתקיים פסול. וכן משמע שהב"י פוסק שהרי הביא את קושיית הר"ן על רש"י, ואח"כ הביא את דברי הר"ן והרמב"ם, ולא הביא שום ישוב לרש"י, ומשמע מכך בפשטות שנקט כר"ן וכרמב"ם.