פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט נא ו

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט נא ו

סעיף ו[עריכה]

הכותב כל נכסיו לשני בני אדם בעדות אחת, והעדים קרובים לאחד ממקבלי המתנה ורחוקים מהשני, הוי השטר פסול, מפני שהוא עדות אחת (כר' יוחנן בירושלמי מכות א,ז), אלא א"כ נסתלק אותו שהעדים פסולים לו מאותו ממוןא (ע"פ רמב"ן). (ובעדות על פה בכי האי גוונא כשרים להעיד לזה שאינן קרוביו) (מרדכי פ"ב דגיטין תשובת ריטב"א בב"י סי' ל"ז מחו' י"ד). אבל אם כתב בשטר אחד: שנתתי לראובן חצר פלונית ושנתתי לשמעון חצר פלונית, ונמצאו העדים קרובים לזה ורחוקים מזה, זה שהם רחוקים ממנו מתנתו קיימת, שאלו שתי עדויות הן אף על פי שהם בשטר אחד (רמב"ם). הגה: וכן אם היו כתובים בשטר ב' או ג' דברים, ונתבטל השטר לדבר אחד, השאר לא נתבטל (מוהר"ם פאדואה סי' מ"ד).

מתנה אחת: בירושלמי נחלקו בכך ר"י ור"ל, ותולים שם מחלוקת זו במחלוקת לגבי כתב כל נכסיו לעבדו. ר' האי פסק כר"ל כיוון שבבבלי (גיטין ח,ב) נחלקו רבא ואביי לגבי עבד, ורבא סובר שפלגינן דיבורא, אולם שאר הפוסקים כתבו שלפי הבבלי המחלוקות אינן תלויות זו בזו, ולכן אע"פ שקיי"ל כרבא בעבד מ"מ במקרה שלנו קיי"ל כר' יוחנן לעומת ר"ל.

טעם הפסול מבואר בב"י, והוא שלא יבואו להחליף בשאר שטרות ולומר שקרוב כשר להעיד.

א. נסתלק: שו"ע: אם נסתלק הקרוב עדותן כשרה. למד כן מהרמב"ן ומשו"ת הרא"ש.

ש"ך: עדותן פסולה. סילוק מועיל רק לפני העדות, אך כאן שנכתב בשטר (וכמאן דנחקרה דמי) – עדות שבטלה מקצתה בטלה כולה. הרמב"ן והרא"ש עסקו בעדות בע"פ ובסילוק שקדם לעדות. הש"ך נוטה לומר שגם אם הסתלק קודם כתיבת השטר פסול, כיוון שיבואו להחליף בשאר שטרות ויאמרו שקרוב כשר להעיד.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.