פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט סו י

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט סו י

סעיף י[עריכה]

המקנה לחבירו קרקע כל שהוא, והקנה לו על גבו שטר חוב, הרי זה קנה השטר בכל מקום שהוא בלא כתיבה ובלא מסירה (רי"ף,רמב"ם), והוא שיאמר לו על פה: קנה לך הוא וכל שעבודא דאית ביה (שו"ת רא"ש). הגה: וי"א דשטר אינו נקנה באגב (טור בשם ר"ח והרא"ש). ולענין הלכתא נקטינן כסברא הראשונה, דנקנה באגב. ודוקא שטר שכבר נכתב, אבל לא יוכל להקנות לו באגב, שטר שעדיין לא נכתבא (ריב"ש סימן ר"י).

קניית שטר חוב באגב: רי"ף,רמב"ם,שו"ע: שטר חוב נקנה באגב ללא כתיבה ומסירה.

שו"ת רא"ש,שו"ע: אך צריך לומר "קנה לך איהו וכל שיעבודיה". הב"י דייק כן גם מדברי הרמב"ם שכתב שנקנה בלא כתיבה ומסירה, משמע שמ"מ צריך אמירה.

ר"ח,רא"ש: אינו נקנה באגב, ואפילו לא בצרוף כתיבה. כך הבין הרא"ש בדעת ר"ח וכן פסק. וביאר שמה שנכתב בב"ב עז,א ששטר מכר נקנה אגב הקרקע שאני שטר מכירת קרקע שנקנה אגב אותה הקרקע שמוכר.

ש"ך: נקנה באגב בצרוף כתיבה, וכן דעת ר"ח. הש"ך כתב שמוכח מב"ב עז,ב שמועיל במקום מסירה, שהרי הגמ' הקשתה שמילי נקנים במילי מהקנאת שטר מכר באגב, ולפי הרא"ש היה לה לתרץ ששאני שטר שהוא על אותה קרקע, ומכך שלא חילקה משמע שאין טעם לחלק כך. וכתב שגם בדברי הרי"ף אפשר להסביר כוונתו שמועיל אגב במקום מסירה אך לא במקום הכתיבה. ובדעת ר"ח כתב שלא מוכח שלא מועיל במקום מסירה, והביא את דברי העיטור ועוד ראשונים שהבינו בדעתו שמועיל במקום מסירה.

שיעבוד שטר חוב באגב: שו"ת רא"ש: אפילו למ"ד שאינו נקנה באגב מ"מ משתעבד, ולכן אם שיעבדו ואח"כ מכרו לאחר יכול זה ששיעבד לו לגבותו מהקונה.

שו"ת רשב"א: אפילו למ"ד שנקנה באגב מ"מ אינו משתעבד, כיוון שאין גופו ממון.

ש"ך: נוטה לדעת הרשב"א, אך סיים שמוכח מהטושו"ע בסי' ס,א ומשאר האחרונים שם שמשתעבד באגב.

א. שטר שלא נכתב: ש"ך – אע"פ שכבר לווה, ולכן היתה הו"א שיועיל ואין זה דשלב"ל.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.