פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רג י

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רג י

סעיף י[עריכה]

המחליף קרקע בקרקעא, או מטלטלים בקרקע, או קרקע במטלטלים, כיון שזכה זה נתחייב זה בחליפיו (תוספתא). הגה: החליף מעות ומטלטלים, או מעות וקרקע ביחד, י"א הואיל וחליפין אינן קונין במעות נתבטל כל הקנין, וי"א דכל הקנין קיים. וי"א דקיים אצל הקרקע והמטלטלים ובטל אצל המעותב (מרדכי פרק מי שמת). והוא הדין אם קנו באיזה דבר המועיל בו קנין עם דבר שאין בו ממש, דהוי קנין דבריםג. שנים שקנו מזה לזה להחליף על כל אשר להן, י"א דלא מהני בזה קנין (ריב"ש סי' רס"ג) וי"א דמהני, אך כל אחד יעמוד בשלו וחבירו יתן לו המותר בנכסיו, דעיקר כוונתו היתה להרויח ולא להחליף ממשד (ת"ה סימן שי"א). וע"ל סימן ר"ט סעיף ב'.

א. קרקע בקרקע: הקצות מביא שיטמ"ק לפיו קרקע בקרקע קונה רק בשווה, וטעמו הוא שקרקע אינה כלי. מסתימת השו"ע לא נראה כך.

ב. החליף מעות ומטלטלים יחד: הד"מ כתב שאין לדמות לקני את וחמור שנאמר בב"ב קמג,א שלא קנה כלל, כי חמור אינו בר קנין כלל, אולם מטבע נקנה בשאר קניינים. השיטה השלישית היא של ר' שמחה, והוא מוכיח שלא קנה הכל מכך שבקנין אגב בעינן אמירת אגב ואחרת לא קנה, ולא אומרים שאע"פ שהחזקה לא מועילה למטלטלים, מיגו שהיא חלה על הקרקע היא חלה גם על המטלטלים.

הסמ"ע מקשה למה בסימן רט,ד הרמ"א הביא רק את דעתו של ר' שמחה וכאן הביא את שלוש הדעות. ומיישב שכנראה הבין שהמרדכי פוסק כר' שמחה בגלל שהביאו בסוף וגם הוא נימק דבריו בטעם, וכאן שזהו מקור הדין הביא את כל דברי המרדכי[1].

ג. בד"מ הביא מקרה כזה, לגבי אחד שקיבל קנין לגרש את אשתו וגם לשלם קנס.

ד. החלפת נכסים: הריב"ש כתב שלא מועיל הקנין וטעמו הוא שהוי אסמכתא, ותרוה"ד כתב שמועיל. הרמ"א הבין שהם חלוקים, ואילו הש"ך כתב שתרוה"ד מודה לריב"ש שהוי אסמכתא אלא שהוא דיבר באופן שלא הוי אסמכתא, כגון בתקיעת כף ובצדקה. ראה ש"ך סי' רט,ב.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. נראה שמוכח כן מהד"מ, שהרי אח"כ הביא את המקרה לגבי מי שעשה קנין לגרש את אשתו ולשלם קנס, וכתב שלפי המרדכי הנ"ל יוצא שצריך לשלם את הקנס.