פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רנג כד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רנג כד

סעיף כד[עריכה]

שכיב מרע שאמר: נכסי לפלוני ופלוני, חולקים בשוה אפילו הם מאה. אמר: נכסי לפלוני ולבניו, חולקים, אותו פלוני נוטל מחצה וכל הבנים מחצה. אמר: לפלוני ופלוני ולבני פלוני, נוטלים בני פלוני מחצה, ושנים הראשונים מחצה (ב"ב קמג,א). (יחלוק פלוני בנכסי, יטול מחצה). תנו חלק לפלוני בנכסי, יטול אחד מששה עשר. ויש מי שהורה שיטול רביע הנכסים (ב"ב סג,א). הגה: ואם אמר: יטול פלוני חלק בנכסי, והוא שכיב מרע ומחלק נכסיו לבניו, נוטל חלק כאחד מן הבנים (טור). מי שנתן נכסיו לבניו ולבתו, נוטלת חלק כאחד מהן. ואם התנה שאם ישיאוה או תנשא בעצמה תטול נדונייתה ותסתלק, דבריו קיימין. ואם השיאוה אחד מן האחין ופסק לה פחות מן חלק המגיע לה, לאו כל כמיניה, שלא התנה אלא ישיאוה בניו ביחד או תנשא בעצמה, אבל לא אחד מהן (תשובת רשב"א אלף מ"ג).

ב"ב סג,א: פשיטא, אמר יחלוק פלוני בנכסי - פלגא, תנו חלק לפלוני בנכסי, מאי? אמר רבינא בר קיסי: תא שמע, דתניא: האומר תנו חלק לפלוני בבור - סומכוס אומר: אין פחות מרביע, לחבית - אין פחות משמינית, לקדרה - אין פחות מי"ב, לטפיח - אין פחות מששה עשר.

הרשב"ם מקשה מתוספתא שבה נאמר: האומר תנו חלק לפלוני, יטול כאחד מן הבנים. ועונה שאצלנו מדובר שאין לו בנים אלא רק יורשים אחרים או שאמר תנו לפלוני חלק בנכסי והשאר לפלוני.

פי' הבריתא: רשב"ם: אנו מסופקים אם באומרו 'חלק בבור' התכוון לחצי או למשהו, ולכן פוסק סומכוס שמספק חולקים ומקבל רבע (ובחבית הספק הוא אם התכוון לרבע או למשהו וכו'). וקיי"ל כסומכוס.

ר"י,רא"ש,רמ"א: מסביר כרשב"ם, אך סובר שלהלכה לא קיי"ל כסומכוס, ולכן הדין הוא שמקבל כלשהו.

רי"ף,רמב"ם,שו"ע: לא קיי"ל כסומכוס לגבי ממון המוטל בספק, וכאן מקבל רבע בגלל שלפי דרך בנ"א חלק סתם משמע רבע.

הלימוד מהבריתא: רי"ף: לומדים מהרישא של הבריתא, ולכן באומר תנו חלק בנכסי מקבל רבע. ומשום שאיננו עומדים על הטעם של חבית, טפיח וקדרה אין ללמוד מהם לדברים אחרים.

רמב"ם,שו"ע: נוטל אחד מששה עשר [ר"ן - כיון שבדברים אחרים איננו בקיאים - המע"ה, ואין לו אלא כשיעור הנמוך], ויש מי שהורה שיטול רביע.

לפי ר"י, רא"ש והרמ"א אין נפק"מ כי בכל מקרה להלכה מקבל רק כלשהו.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.