פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים רמח א: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(Added ben shmuel book.)
מ (Try fix category tree)
תגית: ריקון
שורה 1: שורה 1:
{{פרשני}}{{#makor-new:שולחן ערוך:אורח חיים רמח א|שולחן-ערוך-אורח-חיים|רמח|א}}


== סעיף א | האיסור להפליג לפני שבת ==
<blockquote>הברייתא (יט.) אומרת שאין מפליגים בספינה פחות משלושה ימים קודם השבת. ולדבר מצווה מותר, לת&quot;ק צריך לפסוק עם רב החובל הגוי שיעצור בשבת, ואם לא עצר מותר. ולרשב&quot;ג לא צריך לפסוק עימו. דרך קצרה כמהלך יום אחד מותרת גם בערב שבת<ref>יש להעיר שלדעת הרשב&quot;ם ברייתא זו כדעת ב&quot;ש ולא פוסקים כמותה, אמנם שאר הראשונים חלקו על דבריו וסוברים שכיוון שהתנאים נחלקו בהסבר הברייתא ודאי שגם ב&quot;ה מודים בה. וכך הלכה.</ref>.
</blockquote>
נחלקו הראשונים ממתי מונים את שלושת הימים:
◄ '''ר&quot;ן בשם הרז&quot;ה, ריב&quot;ש ובית יוסף:''' החל מיום רביעי, ויום רביעי בכלל האיסור.
◄ '''רא&quot;ש''': יום רביעי מותר.
<blockquote>☜ '''שו&quot;ע:''' פחות משלוש ימים קודם השבת אסור.
⤶ האחרונים נחלקו בביאור דבריו (על פי דברי הראשונים):
◄ '''מג&quot;א והרבה אחרונים:''' החל מיום מרביעי אסור (כולל יום רביעי).
◄ '''גר&quot;א (וכתב שכך הירושלמי והתוספתא סוברים):''' יום רביעי מותר.
</blockquote>
◄ '''רבינו ירוחם''': גם יום חמישי מותר (הבית יוסף הקשה על דבריו).
=== ❖ הפלגה לצורך מצווה  ===
הגמרא אמרה שמותר להפליג לצורך מצווה<ref>כמובן שרק עם גוים מותר אבל עם יהודים אסור בכל מקרה.</ref>, לת&quot;ק צריך שיפסוק שישבות בשבת ואם לא שבת אין בכך כלום, ולדעת רשב&quot;ג לא צריך לפסוק עימו כלל.
◄ '''ר&quot;ח וטור:''' הלכה כרשב&quot;ג.
◄ '''רמב&quot;ם, רבינו ירוחם''' ☜ '''ושו&quot;ע:''' הלכה כת&quot;ק<ref>נחלקו האחרונים האם הפסיקה מעכבת או לא: למג&quot;א: הפסיקה מעכבת. לאליה רבה, ש&quot;ך ומשנ&quot;ב: הפסיקה היא מצווה לכתחילה ואיננה מעכבת.</ref>.
<blockquote>☜ '''רמ&quot;א (על פי מהרי&quot;ק):''' מותר להיכנס לספינה בימי השבוע הראשונים גם אם מושכות אותה בהמות, אפילו במים שאין בה עשרה טפחים.
</blockquote>
⤶ בסעיף ב השו&quot;ע פוסק שבנהרות מותר לעלות בספינה אפילו סמוך לשבת משום שאין בהפלגה בנהר ביטול עונג שבת. לפי זה מותר לעלות על ספינה שמושכות אותה בהמות בנהר אפילו בסוף השבוע '''(גר&quot;א)'''. אמנם במים שאין בהם עשרה, ויש בהם איסור תחומין, או שיש חשש שהיהודי יצטרך לעשות מלאכות, מותר רק אם עלה בשלושה ימים הראשונים של השבוע<ref>ואם יודע שבוודאות יצטרך לעשות מלאכה בשבת, אסור אפילו בתחילת השבוע (ר&quot;י בן לב, רדב&quot;ז ומשנ&quot;ב). ומדברי הרמ&quot;א והשו&quot;ע בסעיף ד' משמע שאפילו כך מותר (וכך פסקו '''ציץ אליעזר''' (ה,ז) '''והרב עובדיה''' (יבי&quot;א יו&quot;ד ה, כג, א)).</ref> '''(משנ&quot;ב)'''.
<ol>
<li><blockquote><p>הפלגה למצווה מותרת אפילו ביום שישי ואפילו במים רדודים כיוון שעוסק במצווה פטור מהמצווה<ref><p>אמנם אם יודע שיצטרך לעשות ממש איסורים אסור, אלא אם כן פסק עם רב החובל שלא יצטרך. ביה&quot;ל בסעיף ד’.</p></ref> '''(אליה רבה)'''.</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>'''מג&quot;א:''' אסור להפליג בשבת עצמה לצורך גם מצווה. ויש מתירים אפילו בשבת עצמה '''(משנ&quot;ב)'''.</p></blockquote></li></ol>
=== ❖ הפלגה למקום קרוב ===
הגמרא אמרה שמותר להפליג למקום קרוב.
'''סמ&quot;ג ותרומה:''' אם אפשר להפליג תוך יום אחד ברוח טובה, מותר להפליג ביום שישי, אבל אם עברו כבר כמה שעות ביום שישי אסור להפליג אם לא יוכלו להגיע אפילו ברוח טובה.
'''רמב&quot;ם ור&quot;ן:''' במקומות שנהגו שלא להפליג אפילו אם מגיע תוך יום- אין מפליגים כלל.
<blockquote>☜ '''שו&quot;ע:''' מותר להפליג למקום מהלך יום אחד ביום שישי בבוקר (אבל לאחר כמה שעות אסור '''(משנ&quot;ב)'''), מפני שיכול להגיע לפני שבת. ובמקום שנהגו שלא להפליג אפילו בדרך מועטה, לא יפליגו.
</blockquote>
==הערות שוליים==
[[קטגוריה:בן שמואל]]
[[קטגוריה:אורח חיים]]
== סעיף א | האיסור להפליג לפני שבת ==
<blockquote>הברייתא (יט.) אומרת שאין מפליגים בספינה פחות משלושה ימים קודם השבת. ולדבר מצווה מותר<ref>יש להעיר שלדעת '''רשב&quot;ם''' ברייתא זו כדעת ב&quot;ש ולא פוסקים כמותה, אמנם שאר הראשונים חלקו על דבריו וסוברים שכיוון שהתנאים נחלקו בהסבר הברייתא ודאי שגם ב&quot;ה מודים בה. וכך הלכה.</ref>.
</blockquote>
◄ר&quot;ן בשם הרז&quot;ה, ריב&quot;ש ובית יוסף: מונים את שלושת הימים החל מיום רביעי, ויום רביעי בכלל האיסור.
◄רא&quot;ש: יום רביעי מותר.
<blockquote>☜ שו&quot;ע: פחות משלוש ימים קודם השבת אסור. אך לדבר מצווה מותר.
⤶ האחרונים נחלקו בביאור דבריו (על פי דברי הראשונים):
'''''◄''''' מג&quot;א והרבה אחרונים: החל מיום מרביעי אסור (כולל יום רביעי).
'''''◄''''' גר&quot;א (וכתב שכך הירושלמי והתוספתא סוברים): יום רביעי מותר.
</blockquote>
◄רבינו ירוחם: גם יום חמישי מותר (הבית יוסף הקשה על דבריו).
☜ רמ&quot;א (על פי מהרי&quot;ק): מותר להיכנס לספינה בימי השבוע הראשונים אפילו אם מושכות אותה בהמות, אפילו במים שאין בהם עשרה טפחים.
⤶ בסעיף ב השו&quot;ע פוסק שבנהרות מותר לעלות לספינה אפילו סמוך לשבת משום שאין בהפלגה בנהר ביטול עונג שבת. לפי זה מותר לעלות על ספינה שמושכות אותה בהמות בנהר אפילו בסוף השבוע (גר&quot;א). אמנם במים שאין בהם עשרה, ושייך בהם איסור תחומין, או כשיש חשש שהיהודי יצטרך לעשות מלאכות, מותר רק אם עלה בשלושה ימים הראשונים של השבוע<ref>ואם יודע שבוודאות יצטרך לעשות מלאכה בשבת, אסור אפילו בתחילת השבוע '''(ר&quot;י בן לב, רדב&quot;ז ומשנ&quot;ב)'''. ומדברי הרמ&quot;א והשו&quot;ע בסעיף ד' משמע שאפילו כך מותר (וכך פסקו '''ציץ אליעזר''' (ה,ז) '''והיביע אומר''' (יו&quot;ד ה, כג, א)).</ref> (משנ&quot;ב).
<ol>
<li><blockquote><p>הפלגה למצווה מותרת אפילו ביום שישי ואפילו במים רדודים כיוון שעוסק במצווה פטור מהמצווה<ref><p>אמנם אם יודע שיצטרך לעשות ממש איסורים אסור, אלא אם כן פסק עם רב החובל שלא יצטרך '''(ביה&quot;ל בסעיף ד)'''.</p></ref> (אליה רבה).</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>מג&quot;א: אסור להפליג בשבת עצמה לצורך גם מצווה. ויש מתירים אפילו בשבת עצמה (משנ&quot;ב).</p></blockquote></li></ol>
=== ❖ דינים שונים בהפלגה  ===
<blockquote>ת&quot;ק סובר (שם) שצריך לפסוק עם רב החובל הגוי שיעצור בשבת, ואם לא עצר מותר, ורשב&quot;ג סובר שלא צריך לפסוק עימו.
</blockquote>
◄ ר&quot;ח וטור: הלכה כרשב&quot;ג.
◄ רמב&quot;ם ורבינו ירוחם: הלכה כת&quot;ק.
<blockquote>☜ כך פוסק שו&quot;ע.
</blockquote>
⤶ נחלקו האחרונים האם הפסיקה מעכבת או לא:
<blockquote>◄ למג&quot;א: הפסיקה מעכבת.
◄ לאליה רבה, ש&quot;ך ומשנ&quot;ב: הפסיקה מצווה לכתחילה ואיננה מעכבת.
</blockquote>
=== ❖ הפלגה למקום קרוב ===
<blockquote>הגמרא אמרה שמותר להפליג למקום קרוב.
</blockquote>
סמ&quot;ג ותרומה: אם אפשר להפליג תוך יום אחד ברוח טובה, מותר להפליג ביום שישי, אבל אם עברו כבר כמה שעות ביום שישי אסור להפליג, אם לא יוכלו להגיע אפילו ברוח טובה.
רמב&quot;ם ור&quot;ן: במקומות שנהגו שלא להפליג אפילו אם מגיע תוך יום - אין מפליגים כלל.
<blockquote>☜ שו&quot;ע: מותר להפליג למקום מהלך יום אחד ביום שישי בבוקר (אבל לאחר כמה שעות אסור (משנ&quot;ב)), מפני שיכול להגיע לפני שבת. ובמקום שנהגו שלא להפליג אפילו בדרך מועטה, לא יפליגו.
</blockquote>
==הערות שוליים==

גרסה מ־19:04, 22 בדצמבר 2020