רבי נחמן מברסלב: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
רבי נחמן מברסלב, [[אדמו"ר]] [[החסידות|חסידי]], מייסד [[חסידות ברסלב]] ומגדולי האדמו"רים בדורות האחרונים.
רבי נחמן מברסלב, מייסד [[חסידות ברסלב]] ומגדולי ה[[אדמו"ר]]ים בדורות האחרונים.
==תולדות חייו==
==תולדות חייו==
נולד בא' ב[[ניסן]] התקל"ב בעיירה מז'יבוז' שבאוקראינה, לאביו ר' שמחה, שהיה בנו של [[רבי נחמן מהורדדנקא]], מגדולי תלמיד [[הבעל שם טוב]], ולאמו פייגע, בת בתו של הבעל שם טוב.  
נולד בא' ב[[ניסן]] התקל"ב במז'יבוז' שבאוקראינה, לאביו ר' שמחה, בנו של [[רבי נחמן מהורדדנקא]], מגדולי תלמידי [[הבעל שם טוב]], ולאמו פייגע, בתה של אדל בת הבעל שם טוב.  
התחתן מיד לאחר שהגיע למצוות עם סשיה, וכבר אז החל למשוך אליו חסידים.
התחתן מיד לאחר שהגיע למצוות עם סשיה, וכבר אז החל למשוך אליו חסידים.
כאשר התפרסם רבי נחמן כמנהיג בקרב החסידים, החלו מחלוקות בינו לבין אדמו"רים אחרים על דרך הנהגת [[החסידות]].  
כאשר התפרסם כמנהיג בקרב החסידים, החלו מחלוקות בינו לבין אדמו"רים אחרים על דרך הנהגת [[החסידות]].  
נסע ל[[ארץ ישראל]] בסוף שנת תקנ"ח, וביקר בארץ בתחילת שנת התקנ"ט למשך כחצי שנה. ביקור זה השפיע מאד על ר' נחמן ועל תורתו.  
נסע ל[[ארץ ישראל]] בסוף שנת תקנ"ח, וביקר בארץ בתחילת שנת התקנ"ט למשך כחצי שנה. ביקור זה השפיע מאד על ר' נחמן ועל תורתו.  
לאחר שחזר מארץ ישראל, החל לנהוג בעצמו כאדמו"ר, וביקר בחריפות את אדמו"רי דורו, ואמר שהם שליחי [[היצר הרע]]. בעקבות כך, הרבה מגדולי החסידות יצאו נגדו, וידועה במיוחד התנגדותו של [[רבי אריה לייב משפולי]] המכונה "הסבא משפולי" לרבי נחמן.  
לאחר שחזר מארץ ישראל, החל לנהוג בעצמו כאדמו"ר, וביקר בחריפות את אדמו"רי דורו, ואמר שהם שליחי [[יצר רע|היצר הרע]]. בעקבות כך, הרבה מגדולי החסידות יצאו נגדו, וידועה במיוחד התנגדותו של רבי אריה לייב "הסבא משפולי" לרבי נחמן.  
לאחר נדודים התיישב בעיירה ברסלב וכיהן בה כאדמו"ר, ואז החלו להסתופף בצילו חסידיו ותלמידיו.  
לאחר נדודים התיישב בעיירה ברסלב וכיהן בה כאדמו"ר, שם החלו להסתופף בצילו חסידיו ותלמידיו.  
לקראת סוף ימיו חלה בשחפת, ולא הצליח להשיג תרופה למחלה. באותה תקופה העתיק את בית מדרשו לעיירה אומן, מכיוון שבית מדרשו וביתו שבברסלב נשרפו. באומן נפטר רבי נחמן בגיל 38 ביום י"ח ב[[תשרי]] תקע"א.
לקראת סוף ימיו חלה בשחפת, ולא הצליח להשיג תרופה למחלה. באותה תקופה העתיק את בית מדרשו לעיירה אומן, מכיוון שבית מדרשו וביתו שבברסלב נשרפו. באומן נפטר בגיל 38 ביום י"ח ב[[תשרי]] תקע"א.
נקבר באומן, מכיוון שבעת נדודיו, כשעבר באומן, סיפרו לו שנטבחו בעיר כ-30,000 מיהודי העיר, וביקש מתלמידיו שיקברו אותו בסמיכות אליהם. מקום קבורתו משמש עד היום מוקד עליה לרגל, ופוקדים אותו רבבות יהודים מדי, גם כאלו שאינם חסידי ברסלב, במיוחד ב[[ראש השנה]], וגם בשבת [[חנוכה]] וב[[שבועות]], אולם פחות מבראש השנה. הסיבה לכך שיום העליה המסורתי הוא בראש השנה, היא שחסידיו היו נוהגים ביום הזה להגיע אליו, וגם משום שנכתב בספריו:  
נקבר באומן, מכיוון שבעת נדודיו, כשעבר באומן, סיפרו לו שנטבחו בעיר כ-30,000 מיהודי העיר, וביקש מתלמידיו שיקברו אותו בסמיכות אליהם. מקום קבורתו משמש עד היום מוקד עליה לרגל, ופוקדים אותו רבבות יהודים מדי שנה, גם כאלו שאינם חסידי ברסלב, במיוחד ב[[ראש השנה]], וכן בשבת [[חנוכה]] וב[[שבועות]]. הסיבה לכך שיום העליה המסורתי הוא בראש השנה, היא שחסידיו היו נוהגים ביום הזה להגיע אליו, וגם משום שנכתב בספריו:  
"הראש השנה שלי עולה על הכל. והיה פלא אצלי, מחמת שהמקורבים אלי מאמינים לי, ולמה לא יזהרו כל האנשים המקורבים אלי שיהיו כולם על ראש השנה, איש לא יעדר, כי כל עניין שלי הוא רק ראש השנה. והזהיר לעשות כרוז שכל מי שסר למשמעתו ומקורב אליו יהיה על ראש השנה אצלו, לא יחסר איש. ומי שזוכה להיות על ראש השנה ראוי לו לשמוח מאוד מאד. "אכלו מעדנים ושתו ממתקים כי חדות ה' היא מעוזכם" וזה נאמר על ראש השנה."
{ציטוטון|הראש השנה שלי עולה על הכל. והיה פלא אצלי, מחמת שהמקורבים אלי מאמינים לי, ולמה לא יזהרו כל האנשים המקורבים אלי שיהיו כולם על ראש השנה, איש לא יעדר, כי כל עניין שלי הוא רק ראש השנה. והזהיר לעשות כרוז שכל מי שסר למשמעתו ומקורב אליו יהיה על ראש השנה אצלו, לא יחסר איש. ומי שזוכה להיות על ראש השנה ראוי לו לשמוח מאוד מאד. "אכלו מעדנים ושתו ממתקים כי חדות ה' היא מעוזכם" וזה נאמר על ראש השנה|}}


==ספריו==  
==ספריו==  
רוב ספריו נכתבו על ידי תלמידו המובהק, [[רבי נתן מברסלב]] ע"פ שיחות ודרשות של רבי נחמן.  
רוב ספריו נכתבו על ידי תלמידו המובהק, [[רבי נתן מברסלב]] ע"פ שיחות ודרשות של רבי נחמן.  
ספריו המפורסמים:  
ספריו המפורסמים:  
* "[[ליקוטי מוהר"ן]]" - הספר המרכזי בתורת רבי נחמן.  
*'''[[ליקוטי מוהר"ן]]''' - הספר המרכזי בתורת רבי נחמן.  


* "שיחות הר"ן".  
*'''שיחות הר"ן'''.  


* "סיפורי מעשיות"- שלושה עשר משלים שסיפר רבי נחמן.  
*'''סיפורי מעשיות'''- שלושה עשר משלים.  


* "ליקוטי עצות"
*'''ליקוטי עצות'''.


* "ליקוטי תפילות" - קובץ תפילות שחיבר רבי נחמן על נושאים שונים.  
*'''ליקוטי תפילות''' - קובץ תפילות על נושאים שונים.  


* "ליקוטי הלכות"
*'''ליקוטי הלכות'''.


* " העצות המבוארות"
*'''העצות המבוארות'''.


* "ספר המידות"
*'''ספר המידות'''.


* "עלים לתרופה"
*'''עלים לתרופה'''.


* "שבחי הר"ן" ו"חיי מוהר"ן"- חייו של ר' נחמן, גדולתו, וסיפורים. נכתבו ע"י ר' נתן.  
*'''שבחי הר"ן''' ו'''חיי מוהר"ן'''- חייו, גדולתו, וסיפורים. נכתבו ע"י ר' נתן.  


בעקבות השפעת תורתו של רבי נחמן, כתבו תלמידיו במשך הדורות ספרים רבים. ביניהם ניתן לציין את הספרים "אשר בנחל", ואת ספרי [[הרב שלום ארוש]]: "בגן האמונה", "בגן השלום", "בגן החכמה" ועוד.  
בעקבות השפעת תורתו של רבי נחמן, כתבו תלמידיו במשך הדורות ספרים רבים. ביניהם ניתן לציין את הספרים "אשר בנחל", ואת ספרי [[הרב שלום ארוש]]: "בגן האמונה", "בגן השלום", "בגן החכמה" ועוד.  

גרסה מ־13:40, 16 ביוני 2011

רבי נחמן מברסלב, מייסד חסידות ברסלב ומגדולי האדמו"רים בדורות האחרונים.

תולדות חייו

נולד בא' בניסן התקל"ב במז'יבוז' שבאוקראינה, לאביו ר' שמחה, בנו של רבי נחמן מהורדדנקא, מגדולי תלמידי הבעל שם טוב, ולאמו פייגע, בתה של אדל בת הבעל שם טוב. התחתן מיד לאחר שהגיע למצוות עם סשיה, וכבר אז החל למשוך אליו חסידים. כאשר התפרסם כמנהיג בקרב החסידים, החלו מחלוקות בינו לבין אדמו"רים אחרים על דרך הנהגת החסידות. נסע לארץ ישראל בסוף שנת תקנ"ח, וביקר בארץ בתחילת שנת התקנ"ט למשך כחצי שנה. ביקור זה השפיע מאד על ר' נחמן ועל תורתו. לאחר שחזר מארץ ישראל, החל לנהוג בעצמו כאדמו"ר, וביקר בחריפות את אדמו"רי דורו, ואמר שהם שליחי היצר הרע. בעקבות כך, הרבה מגדולי החסידות יצאו נגדו, וידועה במיוחד התנגדותו של רבי אריה לייב "הסבא משפולי" לרבי נחמן. לאחר נדודים התיישב בעיירה ברסלב וכיהן בה כאדמו"ר, שם החלו להסתופף בצילו חסידיו ותלמידיו. לקראת סוף ימיו חלה בשחפת, ולא הצליח להשיג תרופה למחלה. באותה תקופה העתיק את בית מדרשו לעיירה אומן, מכיוון שבית מדרשו וביתו שבברסלב נשרפו. באומן נפטר בגיל 38 ביום י"ח בתשרי תקע"א. נקבר באומן, מכיוון שבעת נדודיו, כשעבר באומן, סיפרו לו שנטבחו בעיר כ-30,000 מיהודי העיר, וביקש מתלמידיו שיקברו אותו בסמיכות אליהם. מקום קבורתו משמש עד היום מוקד עליה לרגל, ופוקדים אותו רבבות יהודים מדי שנה, גם כאלו שאינם חסידי ברסלב, במיוחד בראש השנה, וכן בשבת חנוכה ובשבועות. הסיבה לכך שיום העליה המסורתי הוא בראש השנה, היא שחסידיו היו נוהגים ביום הזה להגיע אליו, וגם משום שנכתב בספריו: {ציטוטון|הראש השנה שלי עולה על הכל. והיה פלא אצלי, מחמת שהמקורבים אלי מאמינים לי, ולמה לא יזהרו כל האנשים המקורבים אלי שיהיו כולם על ראש השנה, איש לא יעדר, כי כל עניין שלי הוא רק ראש השנה. והזהיר לעשות כרוז שכל מי שסר למשמעתו ומקורב אליו יהיה על ראש השנה אצלו, לא יחסר איש. ומי שזוכה להיות על ראש השנה ראוי לו לשמוח מאוד מאד. "אכלו מעדנים ושתו ממתקים כי חדות ה' היא מעוזכם" וזה נאמר על ראש השנה|}}

ספריו

רוב ספריו נכתבו על ידי תלמידו המובהק, רבי נתן מברסלב ע"פ שיחות ודרשות של רבי נחמן. ספריו המפורסמים:

  • שיחות הר"ן.
  • סיפורי מעשיות- שלושה עשר משלים.
  • ליקוטי עצות.
  • ליקוטי תפילות - קובץ תפילות על נושאים שונים.
  • ליקוטי הלכות.
  • העצות המבוארות.
  • ספר המידות.
  • עלים לתרופה.
  • שבחי הר"ן וחיי מוהר"ן- חייו, גדולתו, וסיפורים. נכתבו ע"י ר' נתן.

בעקבות השפעת תורתו של רבי נחמן, כתבו תלמידיו במשך הדורות ספרים רבים. ביניהם ניתן לציין את הספרים "אשר בנחל", ואת ספרי הרב שלום ארוש: "בגן האמונה", "בגן השלום", "בגן החכמה" ועוד.

על רבי נחמן נכתבו ספרים רבים, ביניהם: "מבעיר הלבבות", "בעל היסורים" ועוד.