פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט מג יב

From ויקישיבה
Jump to navigation Jump to search


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט מג יב

סעיף יב[edit]

שטרי חוב המאוחרים, כשרים, שהרי הורע כוחו של בעל השטר, שאינו טורף אלא מזמן השטר (ב"ב קנז,ב). ואף על פי שלא כתבו בו שהוא מאוחר, הרי זה כשר (טור). במה דברים אמורים, שכתוב בו: דאקנה. אבל אם (לא) כתוב בו: דאקנה, פסולים (וכן כתוב בסי' רנ"ח), אלא אם כן מפורש וכתוב בו: ואיחרנוהו (ר"י מיגש,רמב"ן).

גמרא: תא שמע שטרי חוב המאוחרים כשרים, ואי סלקא דעתך דאיקני קנה ומכר לא משתעבד, מאוחרים אמאי כשרים?

ר"י מיגש,רמב"ן,שו"ע: אמנם להלכה אם כתב דאיקני משתעבד, אך מ"מ משמע שמאוחרים שלא כתב בהם דאיקני פסולים. המ"מ תמה על הרמב"ם שמצד אחד נקט שלגבי דאיקני לא אומרים ט"ס ומצד שני סתם ששטרות מאוחרים כשרים ולא חילק, ובה"ב ביארו שודאי סבר כר"י מיגש וגם דעתו לחלק.

רשב"א,רמ"א סי' קיב: גם אם לא כתב דאיקני אחריות ט"ס וכאילו נכתב, לכן המאוחרים כשרים גם אם לא כתב. ריטב"א,רמ"א – דוקא אם לא כתב כלל אומרים אחריות ט"ס, אך אם כתב אחריות על מה שקנה ולא כתב דאיקני, לאו ט"ס. וכתב הב"י שאפשר שגם הרשב"א מודה בכך.

בגבייה מבני חורין: בעה"ת,ש"ך – יכול לגבות בפועל רק החל מהתאריך הרשום בשטר. המקור לכך הוא הגמ' בע"ז ט,ב.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.